ENGLISH
  Güncelleme: 11/12/2017

AB Bakanı Ömer Çelik Anadolu Ajansı Fotoğraflarıyla 15 Temmuz Fotoğrafları Sergisi’nin Açılışına Katıldı

Avrupa Birliği  Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği'nde, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği, AB Daimi Temsilciliği ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen Anadolu Ajansı'nın (AA) "15 Temmuz Fotoğrafları Sergisi'nin açılışını yaptı.

AB Bakanı Ömer Çelik, aralarında AB kurumlarından yetkililer, Belçikalılar ve diplomatların da olduğu davetlilere Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini AA muhabirlerinin çektiği fotoğraflarla anlattı. 

Açılış konuşmasını kürsü yerine fotoğrafları gezerek gerçekleştiren Bakan Ömer Çelik, "Bizim o gece yaşadığımız şuydu; 3 kişi değil, 5 kişi değil bir milletin tamamı demokrasiyi korumak için ölümü göze aldı ve sokağa çıktı." diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Boğaz Köprüsü'nde çekilen fotoğrafa dikkati çekerek, bu kişilerin ellerinde hiçbir silah olmadan darbeyi durdurmaya çalışan normal vatandaşlar olduklarını ve burada  40'a yakın kişinin şehit olduğunu hatırlattı.

TBMM'de çekilen bir fotoğrafla ilgili AB Bakanı Ömer Çelik, o sırada içeride parlamenterler olduğunu, kürsüde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuştuğunu belirterek, "Bu F-16 savaş uçakları tarafından bombalanan bir Türk Parlamentosu." ifadesini kullandı.

AB Bakanı Ömer Çelik darbe girişimi gecesi Kızılay Meydanı’nda çekilen bir fotoğraf hakkında da "Brüksel’de gözünüzün önüne Grande Place’ı getirin. Burası Ankara’nın Kızılay Meydanı, Grande Place ile aynısı. Darbeciler burada ellerinde silahlarla, karşılarında ise sadece halk var." dedi.

Bir başka fotoğraf önünde Bakan Ömer Çelik, "Bu bir er, ne olduğunu anlamıyor, komutanları oraya getirmiş, vatandaş onu ikna ediyor, darbeden vazgeçirmeye çalışıyor. Yani bir şiddet uygulaması ya da işkence yok. Bu insanlar normal sokakta gezen sivil insanlar ve bu insanlar ellerinde hiçbir silah olmaksızın darbeyi durdurmaya çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik, darbe akşamı Türkiye'de internetten en fazla aramanın "Tank nasıl durdurulur" olduğunu anımsatarak, "Bunlar genç çocuklar ve bunlar tankları durduruyorlar." dedi.

Aynı kamyonda bulunan iki kadının fotoğrafı hakkında ise AB Bakanı Ömer Çelik, "Türkiye’de kimliklerin bölündüğünü iddia edenler var. Burada iki komşu kadın, birbirlerinden farklı kıyafetlerle, farklı kimlikleri var. Fakat darbe olduğunu görünce atlıyorlar kamyona ve ‘bizim bu darbeyi durdurmamız lazım’ diyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Taksim Meydanı'ndaki bir fotoğraf hakkında konuşan AB Bakanı Ömer Çelik, “Bu çocuklar çok genç. Çok sayıda genç şehidimiz var. Burası Taksim Meydanı. İstanbul’un en işlek meydanı.” ifadelerini kullandı.

AB Bakanı Ömer Çelik, tank önüne yatan genç vatandaş fotoğrafıyla ilgili de "Bu genç bir çocuk, tankın önüne yatıyor ve tankı engellemeye çalışıyor ve birçok genç böyle tankın önüne yatarak tankı engellemeye çalıştılar. Bu çocukların, bu insanların verdiği mesaj, sadece Türkiye için değil, bütün bir dünyaya demokrasi nasıl korunur onu gösterdi." diye konuştu.

Bakan Ömer Çelik, "Bizim çok gurur duyduğumuz şey şudur, tankın ve silahların üstüne Türkiye’de en önce kadınlar yürüdüler. Ellerinde silah yok, bunlar anne, eş, normal insanlar ve kadınların cesareti demokrasimizi korudu." değerlendirmesinde bulundu.

Sergi açılışına katılan çeşitli sivil toplum örgütleri başkanları ve Karma İstişare Komitesi’nin Türk üyelerinin o gece hep beraber, farklı kimliklerden, farklı siyasi görüşlerden olsalar bile darbeye karşı bir duruş sergilediklerini vurgulayan AB Bakanı Ömer Çelik, "O yüzden AB'li dostlarımızın bizi iyi anlamasını istiyoruz. Demokrasimizi koruyoruz ve çok tehlikeli bir örgüte karşı koyuyoruz." dedi. 

Açılışına, AB kurumlarının yetkilileri, yabancı misyonların temsilcileri, Türk vatandaşları, yerli ve yabancı basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği fotoğraf sergisi 3 gün açık kalacak.

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 11/12/2017 / Hit: 6,295

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı