ENGLISH
  Güncelleme: 17/05/2017

AB Bakanı Ömer Çelik Adana’nın İmamoğlu İlçesinde Halka Seslendi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adana’nın İmamoğlu İlçesinde düzenlenen "Halkla Buluşma" etkinliğine katıldı.

Etkinlikte yaptığı konuşmada İmamoğlu'nun önemini anlatan Bakan Ömer Çelik, ilçe halkının 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde devleti ve milletin geleceğini korumak için kahramanca ayakta durduğunu hatırlattı.

AB Bakanı Ömer Çelik, 16 Nisan'dan sonra, "evet" oylarıyla yeni bir döneme geçileceğini belirterek, sistem değişikliğine gideceklerini dile getirdi.

Rejim değişikliği tartışmalarına da değinen Bakan Ömer Çelik, esas 1960 darbesinin rejim değişikliği olduğunu, CHP'nin de bunu desteklediğini anlattı.

AB Bakanı Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle milli iradenin güçleneceğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"15 Temmuz'da gecesi de gördük. FETÖ'nün darbe girişimini o gece milletimizin büyük fedakarlığı sayesinde bu darbeyi önledik. Cumhurbaşkanımızın güçlü bir şekilde o gün direnmesi, kahramanca direnmesi, Başbakanımızın aynı şekilde kahramanca direnmesi ve hükümetin tek bir ses olarak o darbe girişimine karşı koyması Türkiye'nin geleceğini kurtarmıştır. Türkiye'nin rejimi ve devletimizi kurtarmıştır. O gece Türkiye'de geçmiş yıllarda olduğu gibi Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında bir çelişki olsaydı, bir anlaşmazlık olsaydı veya koalisyon olsaydı, Adalet Bakanı başka bir partiden, İçişleri Bakanı başka bir partiden ya da üçlü bir koalisyon olsaydı, Savunma Bakanı başka bir partiden olsaydı, biz emin olun darbe girişimini engellemekte çok güçlü çekerdik. O gün tek başına bir iktidarın olması, bizim bu darbe girişimini engellememizde büyük bir kazanç sağlamıştır."

- "Türkiye'de artık koalisyon olmayacak"

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin koalisyon dönemlerinde her zaman geriye gittiğini vurgulayarak, "Ne zaman Türkiye'de istikrar olmuşsa, sizin iradeniz yekpare şekilde iktidara yansımışsa o zaman Türkiye ileriye gitmiştir, önü açık olmuştur, kısa zamanda ekonomik başarılara imza atmıştır." ifadesini kullandı.

Eğitimde yapılan yatırımları ve ekonomik başarıları anlatan AB Bakanı Ömer Çelik, bunların istikrarlı hükümetler sayesinde gerçekleştiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili bilgi veren AB Bakanı Ömer Çelik, şunları kaydetti:

"Artık bu sistem değişikliğinden sonra Türkiye'de koalisyon olmayacak. Çünkü bundan sonrasında, artık sandığa oyunuzu attığınız gün, o gün akşam oylar sayıldığında tek başına iktidar çıkacak. İktidarın kurulması için, bir hükümetin en az yüzde 50'nin üstünde oy alması lazım. Yüzde 50'nin üstünde oy almak demek şu demektir, Türkiye'de daha çok vatandaşımızın gücünün hissedilmesi, çok sayıda vatandaşımızın, çok sayıda insanımızın bu şekilde sandıkta gücünü daha çok hissettirmesi, milli iradenin sandığa daha çok mühür vurması demektir. Milli irade sandığa güçlü şekilde mühür vurduğu zaman Türkiye'deki istikrar güçlenecek. 2002'den 2017'ye, 15 senede elde ettiğimiz bu istikrardan çok daha güçlü bir istikrar elde edeceğiz. Çok daha güçlü bir istikrarın elde edilmesi şu demektir, Türkiye'nin bu 15 senede imza attığı başarılardan çok daha büyük başarılara imza atması demektir. Bu 15 senede neredeyse 150 yıllık iş yaptık. İnşallah önümüzdeki dönemde istikrarı güçlendirdiğimiz zaman şimdikinden çok daha fazla işi, bu güçlü istikrar sayesinde gerçekleştireceğiz."

- "Diktatörler seçim yapmaktan korkarlar"

"Tek adamlıktan" bahsedenlerin üst üste 10 seçim kaybettiğini, halen de partilerinin başında olduklarını dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayatı boyunca halkın desteğiyle bir yerlere geldiğini vurguladı.

AB Bakanı Ömer Çelik, diktatörlük tartışmalarına da değinerek, "Diktatörler seçim yapmaktan korkarlar, seçimleri sevmezler, seçimlerde halkın iradesinin ortaya çıkmasından çok korkarlar. Bizim Cumhurbaşkanımız herhangi bir mesele olduğu zaman, 'gideriz halkımıza sorarız, halkımızla birlikte bakarız meseleye' diyor." şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından halkı selamlayan AB Bakanı Ömer Çelik, bazı vatandaşlarla da sohbet etti.

Bakan Ömer Çelik, daha sonra İstanbul Beşiktaş'taki terör saldırısında şehit düşen polis memuru Mehmet Atıcı'nın baba evine giderek şehidin babası İsmail Atıcı ve diğer yakınlarıyla bir süre görüştü.

- Bakan Ömer Çelik'in Deniz Baykal'ın açıklamalarına yönelik değerlendirmeleri

Programın ardından gazetecilere açıklama yapan AB Bakanı Ömer Çelik, 16 Nisan'a yaklaşıldığını ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili vatandaşları bilgilendirmeye devam ettiklerini belirtti. 

Bakan Ömer Çelik, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın katıldığı bir televizyon programında, "Bana bunu AB Bakanı söyledi. Bu anayasada asli egemenlik Cumhurbaşkanında olacaktır ancak tali iktidar Meclisin olacaktır." şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Aslında Sayın Baykal'ın bunları bilmesi lazım, kendisi siyaset bilimcidir. Kullanılan kavramlar konusunda özenli davranmasını beklerim. Ben çünkü bu kavramları kullanırken çok özenli davranıyorum, kendisi de bunu bilir. Burada benim bahsettiğim şey şudur, cümlelerim de şu şekildedir, kendisini bahsettiği şekilde değildir. Ben, asli kurucu iktidarın millet olduğunu, onun dışındaki bütün kurumların, asli kurucu olan millet adına bu yetkiyi kullandığını söylüyorum. Söylediğim şey şudur; Mevcut sistemde asli kurucu iktidar Meclisi seçiyor, tali kurucu iktidarın içerisinden hükümet sistemi çıkıyor. Yeni sistemde ise asli kurucu iktidar olan millet, hem doğrudan hükümeti belirleyecek hem de doğrudan Meclisi seçecek. Dolayısıyla burada halkın iradesinin, hükümeti belirlemede ve Meclisi kurmada asli kurucu iktidar olarak yetkisi ve gücü artıyor. Söylediğim şey budur."

AB Bakanı Ömer Çelik, "Daha önce milletin vekalet verdiği Meclis içinden hükümet çıkarken, halk oylamasına sunduğumuz sistemde asli kurucu iktidar olan millet doğrudan hükümeti seçecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 17/05/2017 / Hit: 4,334

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı