ENGLISH
  Güncelleme: 01/09/2022

Türk Gümrük İdaresinin Modernizasyonu- IV

 

 

GENEL BİLGİLER

Proje Başlığı

TÜRK GÜMRÜK İDARESİNİN MODERNİZASYONU- IV

Öncelik Alanı

Gümrük Birliği ve Vergilendirme

Proje Faydalanıcısı

İstanbul Gümrük Laboratuvarı ve Gümrük Müsteşarlığı

Diğer Faydalanıcılar

 

Süre (ay) + Başlangıç ve Bitiş Tarihleri

Süre: 8 Ay

Başlangıç: 29/11/2010

Bitiş: 28/08/2011

AB Katkısı (Avro)

4.950.000 €

 

 

 

 

PROJE ÖZETİ

Projenin Kısa Tanımı ve Temel Amaçları

Resmî Gazetede 11 Temmuz 2001 tarihinde yayımlanan Çerçeve Kanun, Türkiye'de AT mevzuatına tam uyumun hukuki temelini oluşturmaktadır. Gümrük Birliği müktesebatı, neredeyse tamamen Üye Devletler üzerinde doğrudan bağlayıcı olan mevzuattan oluşmaktadır. Türkiye'nin gümrük birliği faslından kaynaklanan yükümlülükleri, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında, AB-Türkiye Ortaklık Konseyi'nin 1/95 sayılı Kararı uyarınca 1 Ocak 1996 tarihi itibariyle tesis edilen Gümrük Birliği'nden kaynaklanmaktadır.  Gümrük Birliği'nin bir sonucu olarak, Türk Gümrük Mevzuatı gözden geçirilerek modernize edilmiş ve Türk Gümrük Tarife Sistemi AB Kombine Nomenklatürü ile uyumlu hale getirilmiştir. Gümrük Müsteşarlığı, bağlı bölgesel kuruluşlarla birlikte AB Kombine Nomenklatürü ile bu uyumu uygulayan en önde gelen kurumdur. Bu kurumlar esas olarak doğru gümrük tarife sınıflandırmasından ve malların analiz, doğrulama ve muayenesinden sorumludur. Dolayısıyla bu bağlı bölgesel kurumların modernizasyonu, müşterilere AB standartlarında bir hizmet sunulabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye'de 6 gümrük laboratuvarı bulunmaktadır ve İstanbul Gümrük Laboratuvarı, Gümrük Müsteşarlığı ile birlikte bu projenin yararlanıcı kurumlarını oluştururken, geri kalan 5 laboratuvar nihai yararlanıcıdır.

Yer

 

Elde Edilen Sonuçlar/Beklenen Çıktılar

Sonuç 1: İhraç/ithal edilen malların incelenmesi için yeni analitik cihaz ve ekipmanlar satın alınarak İstanbul'daki gümrük laboratuvarlarının inceleme kapasitesinin güçlendirilmesi.

Sonuç 2: Kaçakçılık ve uyuşturucu ticareti ile mücadelede doğru tarife pozisyonlarını belirlemek ve malları daha etkin bir şekilde kontrol etmek için modern cihazlar kullanan eğitimli Laboratuvar personeli

Sonuç 3: AB üyesi ülkelerin gümrük laboratuvarları tarafından kullanılan veri tabanları ile uyum ve AB gümrük laboratuvarları ve/veya ülke içindeki ve dışındaki diğer analitik kurumlarla iş birliği de dahil olmak üzere analiz kapasitesinin artırılması.



Güncelleme: 01/09/2022 / Hit: 1,946

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı