ENGLISH
  Güncelleme: 22/08/2024

> AB Çerçeve Programları (FP7)

7. Çerçeve Programı (7.ÇP)

2007-2013 döneminde yürürlüğe konulan ve temelde amacı sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak üzere bilimsel ve teknolojik araştırma kapasitesini arttırmak olan AB Çerçeve Programları dünyanın en büyük sivil Ar-Ge programı olmuştur. Türkiye ile birlikte toplam 40 ülkenin katılım sağladığı ve 2007-2013 yıllarını kapsayan 7. Çerçeve Programı’nın (7.ÇP) bütçesi 50,5 Milyar Avro olarak belirlenmiştir.

7.Çerçeve Programı temelde 5 alt programdan oluşmaktadır. Bunlar;
 

Cerceve Genel

 

Üstteki iki program olan İşbirliği ve Fikirler alt başlıklarıyla araştırma ve teknoloji geliştirme projelerine fon sağlanırken alttaki programlarla, bu araştırmaları hayata geçirebilmek için gerekli olan diğer unsurlara, yani araştırmacı ve araştırma altyapısı unsurlarına destek verilmiştir.

“İşbirliği” alanında çok-uluslu, çok-ortaklı ve güdümlü –konusu ve kapsamı AB tarafından belirlenmiş– araştırma ve teknoloji geliştirme projeleri desteklenirken, “Fikirler” alanında ise bunun tam tersine, bireysel ve bağımsız –konusu ve kapsamı araştırmacı tarafından belirlenmiş– araştırma projeleri fonlanmıştır.

Böylelikle, amaç ve destek araçları tamamen farklı fakat birbirini bütünleyecek şekilde tasarlanmış bu 5 alt programın işlevleri aşağıdaki şekille özetlenebilir;

Cerceve_masa


İşbirliği Özel Programı Avrupa’da ekonomik ve toplumsal katma değer yaratacak "projelere" mali destek sağlamıştır.

Fikirler Özel Programı ile tamamen araştırmacı-güdümlü, bireyler veya bireysel takımlar tarafından yürütülen ve sunulduğu alandaki mevcut bilimsel paradigmaların sınırlarında veya ötesindeki fikirlere ait akademik araştırma projeleri fonlanmakta, proje başına 500,000 ila 3,500,000 Avro arasında destek sağlanmıştır.

Kişiyi Destekleme Özel Programı (Marie-Curie Burs ve Destek Programı) ile sanayi ve akademinin araştırmacı istihdamını, araştırmacıların Avrupa içinde ve dışında dolaşımlarını, sanayi-akademi işbirliğini, araştırma merkezleri arasında personel değişimlerini ve tersine beyin göçünü destekleyerek Avrupa’nın tüm dünyadaki araştırmacılar için bir cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmıştır.

Kapasiteler Özel Programı kapsamında, araştırma altyapılarının geliştirilmesi ve en uygun kullanımının sağlanması, KOBİ’ler yararına olan araştırmaların teşviki, toplumun ve bilimin birbirine yakınlaştırılması, uluslararası bilim ve teknoloji işbirliklerinin oluşturulması ve bölgesel araştırma ve inovasyon kümelenmelerinin geliştirilmesi gibi hususların desteklenmesi planlanmıştır.

Ortak Araştırma Merkezleri (Joint Research Centres-JRC), Avrupa Birliği politikalarının oluşmasına, gelişmesine, uygulanmasına ve izlenmesine bilimsel araştırmalar aracılığıyla destek sağlamak amacıyla AB’nin bilim ve teknoloji referans merkezi olarak çalışmıştır. JRC, AB araştırmacılarına; doktora ve doktora sonrası burslar, kıdemli bursiyerlik, kurumsal işbirliği, Çerçeve Programı projelerinde işbirliği, ulusal uzman pozisyonları, çalıştaylar ve eğitimler gibi fırsatlar sunmuştur.

7.Çerçeve Programı alt başlıkları ve tematik alanları aşağıda sunulmaktadır: 

 Alt Başlıklar   Tematik Alanlar 
 İşbirliği Özel Programı

- Sağlık
- Gıda, Tarım, Balıkçılık ve Biyoteknoloji
- Bilgi ve İletişim Teknolojileri
- Ulaştırma
- Nanobilimler
- Enerji
- Çevre (iklim değişikliği dahil)
- Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler
- Uzay
- Güvenlik

 Fikirler Özel Programı

- Başlangıç Düzeyindeki Bağımsız Araştırmacı Desteği
- İleri Düzey Araştırmacı Desteği

 Marie-Cruie Burs ve Destek Programı

- Bireysel Burslar
- Sanayi-akademi Ortaklığı
- Araştırma Eğitim Destekleri
- Özel Etkinlikler
- Araştırma İstihdam Fırsatı

 Kapasiteler Özel Programı

- Araştırma Altyapılarına Destek
- Bilgi Bölgeleri
- Toplumda Bilim
- KOBİ Yararına Araştırmalar
- Araştırma Potansiyeli
- Uluslararası İşbirliği
- Araştırma Politikalarının Gelişimine Destek

 Ortak Araştırma Merkezleri

- Araştırma Merkezlerine Destek

 


Güncelleme: 22/08/2024 / Hit: 100,962

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı