ENGLISH
  Güncelleme: 20/06/2022

Giresun Tombul Fındığı Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri (FİSKOBİRLİK) tarafından Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan başvuru sonuçlanmış ve “Giresun Tombul Fındığı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak tescil olmuştur.

“Giresun Tombul Fındığı; “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası”, “Aydın İnciri”, “Bayramiç Beyazı”, “Malatya Kayısısı”, “Aydın Kestanesi", “Taşköprü Sarımsağı” ve “Milas Zeytinyağı”ndan sonra AB’de tescil edilen sekizinci ürünümüz olmuştur.

20 Haziran 2022 tarihli ve L 164 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bu tescil ile “Giresun Tombul Fındığı” her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alınmıştır. “Giresun Tombul Fındığı”, üreticiler tarafından tescil belgesinde/ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve Giresun il sınırları içinde ve Trabzon’un Beşikdüzü ile Vakfıkebir ilçelerinde olması şartıyla üretilebilecektir. Tescil, sözkonusu ürünün niteliklerinin korunmasını ve benzer ürünlerden farklılaşmasını sağlamakta; tanınırlığını ve rekabet gücünü artırmakta; iç talep ve ihracat potansiyelini güçlendirmekte ve üretildiği bölgenin ekonomi ve istihdamına katkıda bulunmaktadır.

 

Sırada 30 Ürünümüz Daha Var

Hâlihazırda AB nezdinde coğrafi işaret almak üzere gerekli başvuruları yapılan ve Avrupa Komisyonu tarafından inceleme süreci devam eden ürünlerimiz: “Afyon Sucuğu”, “Afyon Pastırması”, “İnegöl Köfte”, “Kayseri Sucuğu”, “Kayseri Mantısı”, “Kayseri Pastırması”, “Antepfıstığı/Antep Fıstığı”, “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini”, “Antakya Künefesi” “Maraş Tarhanası”, “Çağlayancerit Cevizi”, “Maraş Çöreği”, “Gemlik Zeytini”, “Milas Yağlı Zeytini”, “Gaziantep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç Kahvesi”, “Araban Sarımsağı”, “Tonya Tereyağı”, “Erzurum Su Böreği”, “Edremit Zeytinyağı”, “Antep Fıstık Ezmesi”, “Aydın Memecik Zeytinyağı”, “İpsala Pirinci”, “Bursa Kestane Şekeri”, “Aydın Memecik Zeytini”, “Kırkağaç Kavunu / Kırkağaç melon”, “Demirci Hünnabı”, “Amasya Çiçek Bamyası”, “Bursa Siyah İnciri”, “Hopa Hamsili Ekmeği” ve “Suruç Narı”dır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.



Güncelleme: 20/06/2022 / Hit: 7,455

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı