ENGLISH
  Güncelleme: 30/11/2023

Komisyon, ev tipi kurutma makinelerinin enerji tüketimini azaltmak ve onların onarımını kolaylaştırmak amacıyla yeni çevreye duyarlı tasarım kurallarını yayımlamıştır.

17 Kasım 2023 tarihinde Komisyon, ev tipi kurutma makinelerinin enerji tüketimini azaltmak ve onların onarımını kolaylaştırmak amacıyla yeni çevreye duyarlı tasarım kurallarını yayımlamıştır ((AB) 2023/2533 sayılı Komisyon Tüzüğü). Yeni kurallar, mevcut çevreye duyarlı tasarım kurallarını değiştirerek, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren piyasaya sürülen ev tipi kurutma makineleri için geçerli olacak yeni bir enerji etiketi ile birlikte uygulamaya geçecektir.

En son teknolojik gelişmeler dikkate alınarak, yalnızca ısı pompası teknolojisine dayalı kurutma makinelerinin piyasaya sürülmesine izin verilecektir. Ayrıca, enerji etiketi A+++ sınıfı ile D sınıfı arasından A sınıfı ile G sınıfı arasına modernize edilmiş ve ölçeklendirilmiştir. A sınıfı sadece en iyi ürünlere uygulanacaktır ve bu sayede üreticilere yüksek performanslı ve enerji verimli cihazlar geliştirmeleri için bir teşvik oluşturulacaktır. Üreticilerin ayrıca, sürdürülebilirlik kriterlerine uyma yükümlülükleri kapsamında tüketicilere ve tamircilere yönelik olarak kullanılabilir yedek parça listesini yayınlama zorunluluğu getirilmektedir.  Bu sayede yeniden kullanımın teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Yayımlanan önlemlerin 2040 yılına kadar enerjide 15 TWh ve sera gazı emisyonunda 1,7 milyon ton CO2 eşdeğeri tasarrufu sağlaması beklenmektedir. Söz konusu tasarruf miktarı, yaklaşık 2,6 milyon elektrikli aracın yıllık elektrik tüketimiyle kıyaslanabilir. Yeni düzenlemeyle, yaklaşık olarak 2,8 milyar avro tasarruf sağlanması potansiyeli olduğu tahmin edilmektedir.

Üreticilere yeni önlemleri uygulamak için yaklaşık 18 aylık bir geçiş süresi tanınacaktır.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 30/11/2023 / Hit: 1,744

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı