ENGLISH
  Güncelleme: 08/03/2024

I. Uluslararası Balkan Sempozyumu Gerçekleştirildi

I. Uluslararası Balkan Sempozyumu Edirne Valiliği ve Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu’nun ev sahipliğinde, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın yanısıra Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kuzey Makedonya Eski Başbakanı Prof. Dr. Vlado Buçkovski, Kosova Cumhuriyeti Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Fatmir Sejdui, Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ve Edirne Valisi Yunus Sezer katılımlarıyla, 7 Mart 2024 tarihinde Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış oturumunda Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından da bir konuşma gerçekleştirildi.

Sempozyum sonrasında Edirne Valiliği ve Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliğine geçen  Bakan Yardımcısı Büyükelçi Bozay, Başkanlığımızın Ulusal Otoritesi olduğu Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının Edirne’deki Ortak Sekretarya Destek Ofisine ve Program altında yürütülmüş iki projeye de ziyarette bulundu.

Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının uygulanmasına destek sağlaması amacıyla 2013 yılında Başkanlığımız tarafından oluşturulan Ortak Sekretarya Edirne Destek Ofisi, Bulgaristan’ın Hasköy şehrindeki Ortak Sekretarya Ofisine bağlı olarak çalışmaktadır.  Bakan Yardımcısı Büyükelçi Bozay, Başkanlığımızla tam zamanlı iş sözleşmesi kapsamında istihdam edilen ofis personelinden çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Ofis ziyareti sonrasında, Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının 2004-2006 döneminde 2.350.000 avrosu AB hibesi olmak üzere 3.135.000 avro bütçe ile 2007 yılında aslına uygun olarak restore edilen Ekmekçizade Kervansarayını ziyaret etti. 1609 yılında Sedefkâr Mehmed Ağa ve Edirneli Mimar Hacı Şaban Ağa’ya yaptırılan kervansarayın bir kısmı müze olarak, bir kısmı da tiyatro olarak kullanılmakta.

Sınır ötesi işbirliği kapsamındaki programını Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne (AFAD) yaptığı ziyaretle bitiren Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Bozay, Bulgaristan-Türkiye Programı 2014-2020 döneminde desteklenen “Sellerde Hazırlık ve Müdahale için Sınır Ötesi İşbirliği” projesi hakkında projenin ana yararlanıcı olan Edirne AFAD yetkililerinden proje ile alınan özel ekipman, teçhizat ve araçlar hakkında bilgi aldı.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 08/03/2024 / Hit: 998

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı