ENGLISH
  Güncelleme: 26/12/2022

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in GKRY’nin Doğu Akdeniz’de Devam Eden Hidrokarbon Faaliyetleri Hakkındaki Soruya Cevabı / T.C. Dışişleri Bakanlığı

KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda dün (22 Aralık) yaptığı açıklamaya tam destek veriyoruz.

Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığımızda hiçbir ülkenin, şirketin veya geminin iznimiz olmadan hidrokarbon arama-çıkarma faaliyetinde bulunması sözkonusu değildir.

GKRY’nin bu faaliyetleri Ada’nın tüm doğal kaynaklarının ortak sahibi olan KKTC’nin izni alınmadan tek taraflı olarak sürdürüldüğü için Kıbrıs Türklerinin haklarını ihlal etmekte, Doğu Akdeniz’de gerginliği arttırmakta, barış ve istikrarı tehdit etmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Doğu Akdeniz konferansı düzenlenmesi yönündeki 2020 önerisi ile KKTC’nin hidrokarbon kaynakları konusunda GKRY tarafına yaptığı dört işbirliği önerisi hala masada iken Doğu Akdeniz’de gerginliğin bu şekilde tırmandırılmasının hiçbir tarafın yararına olmayacağını, hem bölge ülkelerine, hem de Kıbrıs Rum kesiminin arkasına saklandığı üçüncü taraflara hatırlatmak isteriz.

Ülkemiz Doğu Akdeniz’de hem kendi hem de KKTC’nin haklarını kararlılıkla korumaya devam edecek, KKTC'nin de önümüzdeki dönemde yapacağı hidrokarbon faaliyetlerine desteğini sürdürecektir.



Güncelleme: 26/12/2022 / Hit: 2,646

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı