ENGLISH
  Güncelleme: 16/06/2023

"Akıllı Ulaştırma Sistemleri Direktifi"nin gözden geçirilmesine ilişkin teklif üzerinde Avrupa Parlamentosu ve Konsey siyasi uzlaşıya vardı.

Komisyon tarafından 2021 yılında sunulan "Akıllı Ulaştırma Sistemleri" (Intelligent Transport Services - ITS) mevzuat önerisine dair Avrupa Parlamentosu (AP) ve Konsey siyasi uzlaşıya varmıştır. Sözkonusu mevzuatın Avrupa Parlamentosu ve Konsey tarafından resmi olarak kabul edilmesiyle AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girecektir.

Söz konusu değişikliğin Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Stratejisi hedefleri içerisinde yer alan bağlantılı, otonom ve çok-modlu ulaşımın hayata geçirilmesi hedefi çerçevesinde çok önemli bir adım olduğu değerlendirilmektedir.

Öngörülen değişiklikler kapsamında bağlantılı ve otonom hareketlilik, rezervasyon ve biletleme hizmetleri, araçlar ile altyapı arasındaki etkileşimin artırılması, çok-modlu taşımacılık gibi alanlarda düzenlemeler yer almaktadır.

Teklif çerçevesinde kullanıcıların karayolu güvenliği ve altyapısı ile ilgili bilgilere daha kolay ulaşabilmesi için yeni hız limitleri, yol çalışmaları ve çok-modlu ulaşım noktalarının dijital ortamlarda kullanıcıların bilgisine sunulacak olup, ayrıca uygulamaya geçirilmesi planlanan yeni sistem (C-ITS) ile araçların ve karayolu altyapısının, örneğin yol üzerindeki trafik sıkışıklığı gibi konularda uyarı vermek üzere birbirleriyle iletişim kurması mümkün olacaktır.

Avrupa Parlamentosu ve Konsey tarafından kabul süreci tamamlandığında yeni kurallar Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanacak ve yayımlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe girecektir.

Detaylı Bilgi için:

AB Komisyonu basın açıklaması:

https://transport.ec.europa.eu/news-events/news/sustainable-transport-rules-boost-intelligent-transport-systems-safer-and-more-efficient-transport-2023-06-09_en


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 16/06/2023 / Hit: 2,820

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı