ENGLISH
  Güncelleme: 10/10/2024

AB Konseyi Tarafından Sermaye Piyasaları Birliği’nin Geliştirilmesine Yönelik Düzenlemeler Kabul Edildi

AB Konseyi tarafından 8 Ekim 2024 tarihinde AB sermaye piyasalarını AB şirketleri için daha cazip hale getirecek ve küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) de dahil olmak üzere her büyüklükteki şirketin Avrupa borsalarına kote edilmesini kolaylaştıracak bir mevzuat paketi olan Kotasyon Yasası kabul edilmiştir.

Kotasyon sürecinden geçecek şirketler veya halihazırda AB sermaye piyasalarında kote olan şirketler için geçerli olan kuralları sadeleştiren yeni düzenlemeler ile, yatırımcılar ve piyasa bütünlüğü korunurken idari yükler ve maliyetler hafifletilerek şirketler için sürecin basitleştirilmesi amaçlanmaktadır. Başta KOBİ'ler olmak üzere şirketlerin mevcut finansman kaynaklarını daha iyi çeşitlendirmelerine olanak sağlaması öngörülen bahse konu mevzuat, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasını takiben 20 gün sonra yürürlüğe girecek ve üye devletlerin yeni kuralları ulusal mevzuatlarına aktarmak için 18 ay süreleri olacaktır.

Konsey tarafından aynı gün yayımlanan çoklu oy hakkına sahip hisse yapılarının kullanımına ilişkin yeni Direktif ise, temelde KOBİ sahiplerinin şirketleri üzerindeki kontrollerini riske atmadan finansmana erişimlerinin kolaylaştırılmasını amaçlamaktadır. Yeni Direktif, çoklu oy hakkına sahip hisselerin ihracını ve kullanımını kolaylaştıracak bir çerçeve sunmanın yanı sıra hissedarların korunmasını ve yüksek büyüme gösteren şirketlere daha cazip bir ortam yaratmayı da hedeflemektedir. Söz konusu Direktif AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasını takip eden 20. günde yürürlüğe girecek ve üye devletlerin Direktif’e uyum sağlamak için gerekli tüm yasal ve idari  hükümleri iki yıl içinde kabul etmeleri  gerekecektir.

AB’de Sermaye Piyasaları Birliği’nin (Capital Markets Union) daha fazla geliştirilmesi amacıyla Komisyon tarafından 7 Aralık 2022 tarihinde sunulan mevzuat paketi kapsamında, AB Konseyi ve Parlamento, Kotasyon Yasası (Listing Act) üzerinde 1 Şubat 2024 tarihinde geçici bir anlaşmaya varmıştı. Söz konusu mevzuat paketi teklifinde, Finansal Araç Piyasaları Yönetmeliği II (MiFIR/MiFID II) ve İzahname Tüzüğü’nün (Prospectus Regulation) gözden geçirilmesi, çoklu oy hakkına sahip hisse yapılarının (multiple-vote share structures) kullanımına ilişkin yeni bir Direktif’in uygulamaya konması gibi çeşitli tedbirler ve düzenlemeler yer almaktaydı.

Detaylı bilgi için:

  1. https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/10/08/listings-on-european-stock-exchanges-council-adopts-the-listing-act/?utm_source=brevo&utm_campaign=AUTOMATED%20-%20Alert%20-%20Newsletter%20from%20TST&utm_medium=email&utm_id=3318
  2. https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/10/08/sme-financing-council-adopts-the-multiple-vote-share-structures-directive/

Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 10/10/2024 / Hit: 434

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı