ENGLISH
  Güncelleme: 19/04/2021

Taşköprü Sarımsağı ve Bayramiç Beyazı Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi

Taşköprü Belediyesi ve Bayramiç Ziraat Odası tarafından Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan başvurular sonuçlanmış; "Taşköprü Sarımsağı" ile "Bayramiç Beyazı" coğrafi işaret (menşe adı) olarak tescil edilmiştir. Böylelikle, “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası”, “Aydın İnciri”, “Malatya Kayısısı”, Aydın Kestanesi", “Milas Zeytinyağı” ile birlikte AB’de tescil edilen ürün sayısı yedi olmuştur. Tescillerin ülkemize ve Taşköprü ile Bayramiç halkına hayırlı olmasını temenni ederiz.

16 Nisan 2021 tarihli ve L 131 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan bu iki tescil ile "Taşköprü Sarımsağı" ve "Bayramiç Beyazı" her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB’de de koruma altına alınmıştır. "Taşköprü Sarımsağı" ve "Bayramiç Beyazı", ancak üreticiler tarafından tescil belgesinde/ürün şartnamesinde yer alan yöresel üretim tekniklerine uyulması ve şartnamede yer alan ilçe sınırları içinde olması şartıyla üretilebilecektir. Tescil, sözkonusu ürünün niteliklerinin korunmasını ve benzer ürünlerden farklılaşmasını sağlamakta; tanınırlığını ve rekabet gücünü artırmakta; iç talep ve ihracat potansiyelini güçlendirmekte ve üretildiği bölgenin ekonomi ve istihdamına katkıda bulunmaktadır.

Sırada 18 Ürünümüz Daha Var

Hâlihazırda AB nezdinde coğrafi işaret almak üzere inceleme süreci devam eden ürünlerimiz: “Afyon Sucuğu”, “Afyon Pastırması”, “İnegöl Köfte”, “Kayseri Mantısı”, “Kayseri Sucuğu”, “Kayseri Pastırması”, “Antepfıstığı/ Antep Fıstığı”, “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini”, “Antep Lahmacunu”, “Giresun Tombul Fındığı”, “Antakya Künefesi”, “Maraş Çöreği”, “Çağlayancerit Cevizi”, "Maraş Tarhanası”, “Gemlik Zeytini”, "Milas Yağlı Zeytini", "Gaziantep Menengiç Kahvesi/Gaziantep Melengiç Kahvesi" ve "Araban Sarımsağı"dır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 



Güncelleme: 19/04/2021 / Hit: 10,176

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı