ENGLISH
  Güncelleme: 12/04/2011

Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı

ENPI KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI (2007-2013)

A. PROGRAMIN KAPSAMI VE HEDEFLERİ

ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği sürecinde Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin Ulusal Otorite görevini yürüttüğü sınır ötesi işbirliği programlarından biridir. Bu çok taraflı işbirliği programında Türkiye'nin yanı sıra Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan olmak üzere 7 katılımcı ülke daha yer almaktadır. Söz konusu Programa Avrupa Birliği bütçesinden sağlanan yardım Türkiye için IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) fonlarıyla temin edilirken, diğer 7 ülke için ENPI (Avrupa Komşuluk Politikası Aracı) tahsisatı aracılığıyla aktarılmaktadır.

Programın Yönetim Makamı Romanya Bölgesel Kalkınma ve Turizm Bakanlığı olup bu yapılanmanın Türkiye ayağında Ulusal Otorite olan Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin yanı sıra Sözleşme Makamı olarak Merkez Finans ve İhale Birimi yer alır.

Karadeniz Havzasında yer alan ülkelerde daha güçlü ve sürdürülebilir kalkınmayla daha güçlü bölgesel işbirliği ve ortaklık sağlamayı amaçlayan bu program kapsamında Program Alanında yer alan bölgelerden finanse edilmek üzere seçilen projelerde, diğer ülkelerden belirlenecek ortaklarla işbirliği içinde yapılması ve sınır ötesi etki doğuracak nitelikte olması koşulları aranmaktadır. Programın Türkiye'de kapsadığı 25 il şunlardır: İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane.

Program kapsamında hibe sağlanacak projelerle ulaşılmak istenen hedefler aşağıda ifade edilmektedir:

1. Sınır bölgelerinde ekonomik ve sosyal gelişmenin desteklenmesi,
2. Ortak sorunlarla mücadele için birlikte çalışma,
3. Topluluklar arası ve yerel işbirliğinin geliştirilmesi.

Söz konusu Programın genel hedefine ulaşılmasını teminen finanse edilecek projelerin seçiminde gözetilmek üzere belirlenen öncelik alanları ise şunlardır:

1. Ekonomik ve sosyal kalkınma için sınır ötesi ortaklıkların desteklenmesi,
2. Çevrenin korunması için kaynakların ve yeteneklerin birleştirilmesi,
3. Kültür ve eğitim girişimlerinin desteklenmesi.

B. PROGRAMDA GELİNEN NOKTA

Söz konusu Program kapsamında birinci teklif verme duyurusu 30 Haziran 2009 tarihinde yapılmış ve bu çağrı kapsamında son başvuru tarihi olan 12 Ekim 2009'a kadar potansiyel yararlanıcıların başvuruları alınmıştır. Başvuru süresinin bitiminin ardından, bağımsız değerlendiriciler tarafından Programın hedeflerine paralel olarak belirlenen puan tablosu aracılığıyla yapılan değerlendirmeler sonucunda, ödenek sağlanacak proje fikirlerinin sahipleriyle Programın Yönetim Makamı ve Merkezi Finans ve İhale Birimi arasında sözleşme imzalanacaktır.

C. PROJE BAŞVURUSUNDA BULUNACAKLAR İÇİN AYRINTILI BİLGİ

Söz konusu Program kapsamında başvuruda bulunmak isteyen potansiyel yararlanıcılar Programın resmi web sitesinden ayrıntılı bilgi edinebilirler.

Teklif verme çağrılarının aralarında bulunduğu bir çok güncel bilgiye Programın Sözleşme Makamı Merkezi Finans ve İhale Biriminin internet sitesinden ulaşılabilir.

 

Türk başvuru sahipleri, Programın tanıtımı amacıyla Program alanında yer alan Trabzon, Çorum, Edirne, İstanbul, Karabük, Samsun illerinin valilikleri bünyesinde bulunan Ulusal Bilgi Noktalarına başvurabilirler.

 

 


Güncelleme: 12/04/2011 / Hit: 7,334

Copyrights © 2024 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2024 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı