ENGLISH
  Güncelleme: 25/01/2021

Türkiye ve Avrupa Birliği Kovid-19 ile Birlikte Mücadele Ediyor

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında desteklenen ve Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülecek “KOVID-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi”nin açılışı Avrupa Birliği Başkanlığı Volkan Vural Toplantı Salonu’nda 26 Ocak 2021 Salı günü saat 11.30’da gerçekleştirilecektir.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk KAYMAKCI’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek söz konusu açılış toplantısına, Sağlık Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Emine ALP MEŞE, AB-Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sayın Nikolaus MEYER-LANDRUT ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Sayın Dr. Batyr BERDYKLYCHEV de konuşmalarıyla eşlik edecektir.

Tüm dünyayla birlikte Avrupa kıtasını da derinden etkileyen KOVID-19 krizi karşısında Türkiye ve AB örnek bir dayanışma sergilemiştir. Sağlık alanındaki işbirliği, katılım sürecimizin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye-AB mali işbirliği kapsamında da başarıyla sürdürülmekte olup, bu kapsamda Sağlık Bakanlığımızın Dünya Sağlık Örgütüyle birlikte yürüteceği  “KOVID-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Güçlendirilmesi” projesi hayata geçirilmiştir.

AB’den Sağlık Alanına 5.3 Milyon Avro Destek

AB fonlarıyla desteklenen ve uygulama süreci 24 ay olan projenin bütçesi 5.300.000 Avro olup, proje ile hızlı antijen test kapasitesinin arttırılması ve halk sağlığı laboratuvarlarının hem insan kaynağının hem de teknik kapasitesinin geliştirilmesi planlanmaktadır. Açılışı yapılan projeyle Sağlık Bakanlığının başta KOVID-19 olmak üzere potansiyel salgın tehditlerine karşı tarama, teşhis ve izleme kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir. Bu proje ile ayrıca KOVID-19 için yapılan testlerin sonuç alma süreleri de azalacak ve böylece, hastalığın yayılmasını önlemek daha kolay olacaktır. Son olarak, proje kapsamında gerçekleştirilecek Genom Analizi çalışmaları aracılığıyla virüsteki mutasyonların zamanında tespit edilmesi amaçlanmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyulur.

 



Güncelleme: 25/01/2021 / Hit: 6,499

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı