AB Bakanı Ömer Çelik 8. Uluslararası Güvenlik Forumuna Katıldı

Son Güncelleme: 19 Kasım 2016

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Kanada'nın Halifax kentinde düzenlenen 8. Uluslararası Güvenlik Forumu'na katıldı.  Uluslararası güvenlik meselelerinin tartışıldığı forumda,  "Demokrasiyi Yeniden Büyütmek" başlıklı oturumda bir konuşma yapan  AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin terörle mücadelesini, herkesin takdir etmesi ve örnek alması gerektiğini belirtti. 

Foreign Affairs dergisi editörlerinden Jonathan Tepperman'ın moderatörlüğündeki oturuma, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ve Kudüs İbrani Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Dr. Shlomo Avineri de katıldı.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Güvenlik Forumu’na katılmak amacıyla geldiği Kanada'nın Halifax kentinde değerlendirmelerde bulunarak,"Biz bütün bu durumlar karşısında Avrupa’ya çağrı yapıyoruz, 'gelin fasıl açalım, gelin demokratik konularda ilerleyelim' diye. Onlarsa eleştirmekten, herhangi bir ilerleme şeklinde ajanda oluşturmaya fırsat bulamıyorlar." dedi.

Yeni bir dünyanın başladığına ilişkin birçok analizin yapıldığını ifade eden AB Bakanı Ömer Çelik, bir refah ve istikrar projesi olarak görülen Avrupa Birliği (AB) hakkında ciddi tartışmalar olduğunu dile getirdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, "En önemlisi, İngiltere gibi güçlü bir AB ülkesinin Avrupa'dan ayrılıyor olması. Nitekim Avrupa'daki düzen fikri konusunda çok ısrarlı bir tutumu olan İngiltere gibi bir ülkenin ayrılıyor olması Avrupa’nın geleceği ve istikrarı konusunda yeni tartışmalar açıyor." dedi.

Avrupa'da da gerek kurumlar gerekse paradigma düzeyinde ciddi bir krizin olduğuna dikkat çeken AB Bakanı Ömer Çelik, bu durumla  yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.

- "Dünya demokrasi taleplerine sessiz kaldı"

Irak'ın işgali sonrası bir türlü düzen sağlanamadığına işaret eden Bakan Ömer Çelik, "Öfkeli insanlar kendilerini koruyacak, geleceklerini şekillendirecek güç odakları aramaya başladılar. Genç insanlar Libya'da, Tunus'ta ve Mısır'da demokrasi yoluyla bir gelecek kurabileceklerini düşündüler. Çünkü uzun yıllar Batı dünyası onlara geleceklerinin demokraside olduğunu söylüyordu. Ama bu, birtakım iç çatışmalar ya da Mısır’da görüldüğü gibi darbe yoluyla çalındığında demokratik dünya buna sessiz kaldı. Bu büyük bir kitlenin, kendi geleceğini nerede göreceğine ilişkin soru ortaya çıkardı." değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasinin insanlar için yeniden umut olması gerektiğine dikkat çeken AB Bakanı Ömer Çelik, "Çünkü insanların önünde demokratik bir umut yoksa, istediğiniz kadar güvenlik önlemi alın, dünyayı son derece otoriter bir yere kaydırmış olursunuz. Burada da demokrasinin öncelikle organik krizleri var. O da, demokrasinin kendi içerisinde insanların kendilerini ve taleplerini yansıtma konusundaki yetersizliği. Avrupa'da da uluslar üstü bir kurum olarak kurulan AB'nin aslında halkların iradesine karşı olduğu şeklinde birtakım yaklaşımlar ortaya çıkmaya başladı. Bunlar tabii tehlikeli yaklaşımlar." ifadelerini kullandı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, sokaktaki insanın kimlik, aidiyet ve dünyayı anlamlandırma problemlerine cevap veren bir siyasetin bulunmadığını belirterek, "Bu aslında bizim siyasetsiz siyaset diyebileceğimiz bir tablo. Yani insanlardan oy alıyorlar ama oy aldıktan sonra da 5 yıl boyunca o insanları pasif hale getiriyorlar. O insanlar kendi kaderleri ile ülkeleri hakkında söz söyleyemez hale geliyor. Vatandaşlar, giderek demokrasinin memurları haline geliyor. Sadece oy kullanan, onun dışındaki bütün yetkisini, onu temsil edenlere aktaran bir şey. Halbuki bugün ihtiyaç duyduğumuz bir derinleşme var. İnsanların sadece demokrasinin memurları olarak değil, demokrasinin kurucusu, taşıyıcısı ve öznesi olduğu bir tabloya ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

- "Artık Musul’u, Rakka’yı, El-Bab’ı bir Ortadoğu sorunu olarak göremezsiniz"

Terörle mücadele konusunda da değinen AB Bakanı Ömer Çelik, Avrupa'nın bu konudaki çifte standardı hakkında ise şöyle konuştu:

"Örneğin, Avrupa'daki ETA gibi, Korsika'daki terör örgütü gibi örgütler hakkında son derece net olan Avrupa’nın tutumu, iş PKK’ya, DHKP-C’ye geldiğinde çifte standarda dönüşüyor. Neye güveneceksiniz ve nasıl güveneceksiniz? AB, PKK’nın terör örgütü olduğunu kabul ediyor ama Belçika mahkemesi 'savaş koşullarında, çatışma koşullarında böyle birşey kabul edilemez' diyor. Ya da Türkiye ile ilgili ilerleme raporu, Avrupa’nın nasıl bir savrulma içerisinde olduğunu ve zihin dünyasını göstermesi bakımından çok önemlidir. Tam bir zihniyet yanılması var. Meşru bir devlet olarak Türkiye’nin PKK ile mücadelesini 'savaş koşulları' diye ifade ediyor. Yani iki eşit güç gibi görüyor. Tüm bunlar, Avrupa merkezci düşüncenin aslında AB'de temsil edilen evrensel değerlerle de çatıştığını gösteriyor."


2.  Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan istikrar döneminin artık bittiğini, bundan sonra belirsizlikler ve risk dönemine girildiğinin altını çizen AB Bakanı Ömer Çelik,  "Ortadoğu coğrafyasında birtakım ulusal devletlerin, oradaki halkları felakete sürecek bir şekilde yıkılma sürecini görüyoruz. Sınırımızın ötesindeki Suriye ve Irak'ta ulusal bir otorite yok. Bir polis gücü, bir ordu gücü yok. Ama bu halklar çeşitli terör gruplarının, çeşitli militer grupların insafına terkedilmiş durumda. Siz artık Musul’u, Rakka’yı, El-Bab’ı bir Ortadoğu sorunu olarak göremezsiniz. Bu aynı zamanda bir AB konusu, aynı zamanda küresel sistemin bir konusu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin demokratik bir devlet olarak güvenliği sağlama konusunda gösterdiği dengenin çok iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden AB Bakanı Ömer  Çelik, "Türkiye, sınırının ötesinde ulus devletler yıkılırken, bir sürü terör grubuyla mücadele ederken, üstelik de çok yakın bir zamanda bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalırken, hala Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kendisine verdiği OHAL yetkisini kullandı diye eleştiriliyor. Esasında Türkiye’nin terörle mücadelesi, herkesin takdir etmesi ve örnek alması gereken bir şey. Biz bütün bu durumlar karşısında Avrupa’ya çağrı yapıyoruz, 'gelin fasıl açalım, gelin demokratik konularda ilerleyelim' diye. Onlarsa eleştirmekten, herhangi bir ilerleme şeklinde ajanda oluşturmaya fırsat bulamıyorlar." diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik bazı Avrupa ülkelerinin 100-150 mülteci almak için referanduma giderken, Türkiye'nin Suriye'den, Kobani'den gelen 100 bin kişiyi 1 günde aldığını belirterek, Türkiye'nin böyle bir güvenlik sorunuyla  karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

15 Temmuz darbe girişimi karşısında Batı'nın sessizliğine işaret eden AB Bakanı Ömer Çelik, "Ordunun içinden bazı generaller, savaş uçakları ile Cumhurbaşkanımızı, bakanları öldürmeye kalktılar. 241 kişi öldü. Ama ilk 1 ay içinde hiçbir AB kurumundan ziyaretçi gelmedi.’’ dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Kanada'nın Halifax kentinde düzenlenen 8. Uluslararası Güvenlik Forumu'nun ikinci gününde BBC'den Yalda Hakim'in moderatörlüğünde yapılan "Suriye: Mahallenizdeki Dostane Terörist" başlıklı oturumda konuştu.

Oturuma, AB Bakanı Ömer Çelik'in yanı sıra Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Brookings Enstitüsü'nden emekli General John Allen ve ABD'li Senatör John McCain de katıldı.
AB Bakanı Ömer Çelik, burada yaptığı konuşmada, yanı başında terörist bir komşu ile yaşamanın ne demek olduğunu en iyi Türkiye'nin bildiğini belirtti.


AB Bakanı Ömer Çelik, oturum öncesi gösterilen video filmde, terör saldırılarına maruz kalan şehirler arasında Türkiye'den sadece İstanbul'un yer aldığına dikkati çekerek Türkiye'de terör saldırılarından başka şehirlerin de etkilendiğini söyledi.
Türkiye'nin 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan AB Bakanı Ömer Çelik terörle ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti:

"DEAŞ'ın 10 yıl içindeki mücadelesinde gördük ki bir yere yerleşmek için geri çekiliyor ve bekliyor. Mezhepçi gruplar giriyor ve onların çatışmasından orayı rahatça alıp yerleşiyor. Neden Batı dünyasından çok sayıda insan DEAŞ'a katılıyor? Buradaki insanlara kimlikleriyle yaşamalarına sınır konulunca, kendilerini ifade imkanı kalmayınca radikal gruplara katılıyor."

DEAŞ ile mücadele ederken hem Suriye'de hem de Irak'ta geleneksel ve yerel yapıyı bozmamak gerektiğine dikkati çeken AB Bakanı Ömer Çelik, "Bu gruplar (DEAŞ ve PYD) Arapların ya da başka azınlıkların topraklarına el koymaktadır. DEAŞ sorunu çözüldükten sonra bile sonunda bu topraklarda yine huzursuzluk çıkacaktır. Bölgenin dokusunu bozmamak gerekir." diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakereleri için tarih aldığı salonda bulunan 600 gazeteciden 500'ünün Müslüman ülkelerden gazeteciler olduğunu dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, "Türkiye'nin AB üyeliği, İslam dünyası için de umuttu. Şimdi üyelik müzakerelerine son verilmesi konuşuluyor. Koalisyon DEAŞ'ı yenememişken, Nijerya'da Boko Haram yayılmaya devam ediyor. Bunları konuşmamız lazım." ifadelerini kullandı.

AB Bakanı Ömer Çelik, oturum sonunda yaptığı konuşmada da Suriye konusunda birçok eleştiride bulunulabileceğini belirterek şunları kaydetti:

"Örneğin İran ve Rusya, Suriye'de çok yanlışlar yapmış ve birçok insanın ölmesine neden olmuştur. NATO müttefikleri olarak bizlerin Suriye konusunda üzerinde anlaştığımız bir çözüm önerisi var mıdır? Bizde 15 Temmuz'da darbe girişimi oldu. Bir ay sonra Suriye topraklarına girdik ve ilk kez NATO sınırlarını DEAŞ'tan temizledik. En büyük müttefikimiz olan ABD ne yaptı? PKK'nın Suriye kolu olan PYD ile işbirliği yapıyor. Bu doğru mu? İran oraya Hizbullah'ı soktu. Biz bir militan yakaladık. Bu kişi, geçmişte PKK'nın içinde bulunmuş, şimdi Facebook'unda DEAŞ sembolleri ve fotoğrafları var ayrıca müttefikimiz bir ülkeye ait pasaportu var.'Uçuşa yasak bölge' dedik müttefiklerimiz destek vermedi. 'Güvenli bölge' dedik, müttefiklerimiz destek vermedi. 'Terör örgütleri ile savaşalım' diyoruz, müttefiklerimiz destek vermiyor. NATO müttefikleri Türkiye ile dayanışma göstermiyor. Fotoğraf budur."

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in 8. Uluslararası Güvenlik Forumu'ndaki konuşmasını izlemek için tıklayınız

Kaynak: AA

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir