Proje Uygulama Daire Başkanlığı

Son Güncelleme: 01 Kasım 2024

15 Temmuz 2018 tarihli ve 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğüne tevdi edilen “Başkanlığın doğrudan yürüttüğü projelerin ihale, sözleşme imzalama ve ödemeler dahil uygulamaya yönelik tüm işlemlerini yapmak” görevi Proje Uygulama Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

Bu kapsamda Proje Uygulama Daire Başkanlığı (PUDB) tarafından yürütülen/hazırlık aşamasında olan proje ve faaliyetler aşağıda yer almaktadır:

a. Sivil Toplum Sektörü: PUDB IPA kapsamında sivil toplum alt sektörü lider kuruluşu olarak görev yapmaktadır. Bu kapsamda, AB, kamu kuruluşları ve STK’lar ile ilişkilerin yürütülmesi, akreditasyon süreci, programlama ve izleme süreçleri, istişare süreci, sektör kapsamında yürütülen projelerin genel koordinasyonu ve uygulama süreçlerinin desteklenmesinden sorumludur.

b. Jean Monnet Burs Programı: Programın tanıtım, duyuru, yerleştirme ve izleme süreçleri yürütülmektedir.

c. Türkiye’de Sivil Toplumun Sosyal Girişimcilik Yoluyla Desteklenmesi Projesi: Yararlanıcıların Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Sözleşme Makamının Merkezî Finans ve İhale Birimi (MFİB) olduğu projenin hazırlık süreci devam etmektedir. Proje ile sivil toplum ve sosyal ekonomi aktörleri için daha elverişli ve sürdürülebilir bir ortam sağlanması ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve kalkınmayı destekleyen sosyal ekonomi aktörlerinin sürdürülebilirliği, finansal kapasitesi ve sosyal etkisinin artırılması amaçlanmaktadır.

d. Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi: 2023 yılı Ocak ayında başlayan ve süresi 2 yıl 9 ay olan proje ile Türkiye'de demokratik yerel yönetişim için sivil katılımın ve gönüllülüğün güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan projenin ana faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), eş-faydalanıcısı ise İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğüdür (STİGM). Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, IPA-II Sivil Toplum Sektörünün lider kurumu  olarak, projenin etkin bir biçimde uygulanması ve izlenmesine yönelik çalışmaları yürütmektedir.

e. Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Projesi: 1 Mart 2023 tarihinde başlayan ve proje süresi 24 ay olan Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II Programı ile AB düzeyinde ve küresel platformlarda gündemde olan iklim ve çevre konularındaki faaliyetlerin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Temel konuları “İklim Değişikliği ile Mücadele”, “Çevresel Bozulma” ve “Çevre Koruma” olan programı ana faydalanıcı Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) koordinasyonunda kilit paydaşlar Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı, Vilayetler Birliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı - Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülmektedir. Projenin Sözleşme Makamı Merkezî Finans ve İhale Birimi'dir (MFİB).

f. Depremden Etkilenen Bölgedeki Yerel Kamu Hizmetleri için Katılımcı, Kapsayıcı ve Yeşil İyileştirme Projesi: Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu – GİZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GİZ) GmbH tarafından 3 yıl boyunca uygulanacak olan ve hazırlık süreci devam eden projenin ana faydalanıcısı Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı, eş faydalanıcıları Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Vilayetler Birliği ve Sözleşme Makamı ise Merkezî Finans ve İhale Birimi (MFİB)’dir. Proje ile yerel kamu hizmetlerinin kapsayıcı ve sürdürülebilir bir şekilde sunulması desteklenerek Türkiye'nin depremden iyileşmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

g. Başkanlık tarafından AB mali yardımları kapsamında yaklaşık 77 milyon avro tutarında fon doğrudan yönetilmektedir. Sivil Toplum Sektörü kapsamında diğer kurumlar tarafından yürütülen projeler eklendiğinde yönetilen fon tutarı yaklaşık 107 milyon avro olmaktadır.

h. İstanbul, İzmir ve Antalya İl Temas Noktaları Türkiye-AB ilişkileri,  AB’nin temel yapısı, Katılım Öncesi Yardım Aracı, Birlik Programları, Jean Monnet Burs Programı ve Avrupa Koleji Yüksek Lisans Burs Programı hakkında bilgilendirmeler yapmakta; AB metodolojisine göre proje hazırlama eğitimleri vermektedir. İl Temas Noktaları Başkanlığımızın Sivil Toplum Alt Sektörü altında yürütmekte olduğu hibe programlarının tasarlanması, fonlanması, yürütülmesi ve hibe projelerinin izlenmesi süreçlerine de aktif katılım sağlamakta, projeler kapsamında düzenlenen etkinliklerde görev almaktadır. İl Temas Noktaları ayrıca Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı ve Akdeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Ulusal İrtibat Noktası olup; programın tanıtımı ve uygulamasına yönelik çalışmalara destek olmaktadır.  

i. Kurumumuz inisiyatifiyle hayata geçirilmiş IPAdemi kapsamında, kurum ve kuruluşlardan gelen talepler neticesinde düzenli eğitim faaliyetleri hayata geçirilmektedir.

j. Yerel düzeyde proje hazırlama kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla yerel yönetimlere ve STK’lara yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenmektedir.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir