2009-03-06 AB Bülteni

Son Güncelleme: 21 Mayıs 2009

2009-03-06 AB Bülteni

 

Bülten No : 031 06 Mart 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

YUNANİSTAN BASINI

İmerisia: "İyi Çocuk Politikası Çıkmaza Girdi": "Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin Amerikalı mevkidaşı Hillary Clinton ile ilk görüşmesinde, Ankara'nın Ege'de bugüne kadar görülmemiş tahrik edici tutumunu protesto etmesi, Atina'nın en nihayet ‘iyi çocuk' politikası uygulamanın yanlış anlaşılmalara yol açtığının bilincine varmaya başladığının bir belirtisidir. Son yıllarda Yunanistan ve Kıbrıs hükûmetleri, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir politika uyguluyorlar ancak bu politikaya artık kimse inanmıyor. Bu tezi büyük bir hararetle desteklemiş olan eski Başbakan Kostas Simitis, Londra'da yaptığı önemli bir konuşmada bu tezden vazgeçti ve de çok iyi yaptı çünkü Türkiye kendisine iyilik yapan eli ısırmaya alışmış.
Eski Başbakan Simitis'in Türkiye'nin AB yolunu desteklemekle hata işlediğini kabul etmesi bugünkü hükûmeti hiç kaygılandırmadığı gibi Simitis ve hükûmetinin haleflerine de ‘uyandırıcı' olmadı. Tam aksine eski Başbakan Londra'da tezini düzeltmiş olmasına rağmen, onlar aynı hatayı sürdürüyorlar." (Mihalis İgnatiu/03.03)

Ethnos: "Kıbrıs İçin Tehlikeli Olan Sapmalar": "Olli Rehn'in birkaç gün önce Lefkoşa'yı ziyareti ve Kıbrıs sorununun çözülmesi amacıyla AB müktesebatından sapmanın kalıcı olamayacağına dair açıklaması, sorunun gidişatına dair Avrupa ilgisinin uç noktaya ulaştığını belirtiyor.
Bu açıklama, Brüksel'in, Türkiye'nin aniden üyelik yörüngesi dışına çıkarak, kritik gelişmelere yol açılması olasılığını engellemek amacıyla tarihi uzlaşmaya ivme kazandırılması gereğinden kaynaklanan ilk doğrudan müdahalesidir. Böylece Avrupa'nın önemli konularını etkileyen Türkiye-AB ilişkilerinin, Kıbrıs konusundan kaynaklanan yan etkilerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Türkiye'nin ‘işgalci vekili Talat vasıtasıyla' dile getirilen talepleri, sorunun çözüm çerçevesini AB ilke ve değerlerinden doğrudan uzaklaştırıyor. Bu taleplerin kabul edilmesi durumunda, Kıbrıs'ın, Avrupa kurumlarının bünyesine katılmasını sabote eden tehlikeli sapmaların ve ihlallerin benimsenmesine de yol açılacak. Aslında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varlığı iptal ediliyor." (Anthos Likavgis/04.03) 

 

ULUSLAR ARASI ARAP BASINI

El Kuds El Arabi: "Yunanlı Uzman: ABD ve Avrupa, Kıbrıs Sorununu Erdoğan'a Baskı Aracı Olarak Kullandı": "Kıbrıs sorunu son dönemde, bazı Avrupa ülkelerince ve Amerikan yönetimindeki bazı taraflarca, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılmaya başlandı. Bunun nedeni, Erdoğan'ın Orta Doğu'da yaşanan çatışmaların çözümündeki girişimlerini ve olumlu müdahalelerini sınırlandırmasını sağlamaktır.
Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması için, büyük uğraşlar vermektedir. Ancak Kıbrıs krizinin devam etmesi, söz konusu üyeliğin gecikmesine neden olmaktadır. Kıbrıs sorunu, Güney Kıbrıs'ın AB'ye girmesiyle, daha komplike bir hâl almaya başladı." (Semir Nasif/03.03)

 

NOT: Bu bülten, 03-05.03 Mart 2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir