2009-02-23 AB Bülteni

Son Güncelleme: 11 Mayıs 2009

2009-02-23 AB Bülteni

 

Bülten No : 027 23 Ocak 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ABD BASINI

 

Boston Globe: "Türkiye'nin Batı ile Gergin İlişkileri": "Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı karalamaya çalışanlar, lideri olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin İslami gündeme sahip bir Truva Atı olduğunda ısrar ediyorlar. Bunun delili olarak da İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile tartışmasını ve Hamas'a olan desteğini gösteriyorlar.
Erdoğan'ın 29 Mart yerel seçimleri öncesinde Hamas'a verdiği destek, kamuoyu yoklamalarında partisine desteğin arttığını gösterdi. Hamas'ın demokratik yönlerini vurgulamak 'Türk sokaklarında' prim yapıyor. Bu durum Erdoğan'ı Şam ve Tahran'ın da sevgilisi yaptı.
Türkiye'nin ABD ile ilişkileri açısından bir zehir niteliği taşıyan Hamas yanlısı bu söylem daha kötü bir zamana denk gelemezdi. Ermeni soykırımı tasarısı yakında Amerikan Kongresi'ne sunulacak. Kongre'nin her iki kanadının liderlerinin Ermeni soykırımını desteklemeleri nedeniyle, bu yıl tasarının kabul edilmesi muhtemel görünüyor.
Türk Başbakanı, Ermenistan ile diplomatik ilişkileri normalleştirip Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır kapısını açarak bir krizin doğmasını engelleyebilir. İlişkilerin normalleştirilmesi ile Ermeni soykırımını tanıma arasında bir ilişki yoktur. Ancak Washington Türkiye'nin uzlaşmacı jestini ve AB ile giderek gerginleşen ilişkileri geliştirme çabalarınıgörmezden gelmeyecektir.
Şayet Erdoğan Brüksel ile bir kavgayı önlemek istiyorsa, Kıbrıs sorununu çözümlemek için daha fazla çaba göstermek zorundadır. Türkiye 1974 yılında Kıbrıs'ı işgal etmiştir ve ada bugün bölünmüş durumdadır.
AB, Türkiye'nin üyelik ihtimalini bu yılın sonunda yeniden değerlendirecektir. Brüksel görüşmeleri resmen askıya almayacak ancak adayı yeniden birleştirme görüşmelerinde ilerleme olmaması durumunda, müzakereleri genişletmemeye karar verecektir." (David L. Phillips/20.02)

 

KIBRIS RUM BASINI

Politis: "AB'den Türkiye İçin B Planı": "Avrupa Birliği, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin önümüzdeki sonbaharda yapılacak gözden geçirilmesinin Kıbrıs sorununun çözüm prosedürüne doğrudan bağlanmasını tercih ediyor görünüyor.
Avrupa Komisyonu ve Konseyinin Türkiye'nin üyelik sürecini kesme kararını almaktan kaçındığı, ancak Türkiye'nin Kıbrıs müzakerelerine aktif katılımı yönünde baskı yapmakta olduğu ileri sürülüyor.
Avrupa Birliğinin ana kurumsal organları, bir yandan, adada yürütülmekte olan çözüm çabalarını kolaylaştıracak somut adımlar atması amacıyla Ankara'ya baskı yapmayı, öte yandan da Avrupa müktesebatını hayata geçirmemesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı üyelik müzakerelerini muhtemel kesme kararını geleceğe ötelemeyi hedefliyor görünüyor." (20.02)

 

YUNANİSTAN BASINI

Ethnos: "Lefkoşa'ya Herkes Baskı Uyguluyor": "AB Komisyonu ve AB'nin diğer kurumları Hırvatistan'ın AB üyeliği müzakerelerini bloke eden Lübyana'nın peşinden koşuyor, haksız dahi olsa ona hizmet etmeye çalışıyor. Öte yandan, yarım ağızla ve titreye tireye Türkiye'nin üyelik müzakerelerine ilişkin bir tek başlığı (enerji) bloke eden Lefkoşa'ya herkes yükleniyor, geri adım atması için baskı uyguluyor. Ancak, Kıbrıs'a baskı uygulanması doğaldır.
Mademki Atina ile Lefkoşa, Türk işgal ordusuyla ilgili bir tek şart dahi koymadan, Ankara ile müzakerelere başlanmasına izin verdi, Avrupalılar Kıbrıs'a nasıl saygı göstersinler? En azından, Slovenya'dan ders alsınlar." (Yorgo Delastik/20.02)

 

 

NOT: Bu bülten, 20-22.02.2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir