Son Güncelleme: 27 Ocak 2009
Bülten No : 008 15 Ocak 2009
DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ
İSPANYA BASINI
El Pais: "Moratinos: İsrail İspanya'nın Eleştirilerini ‘Anladı' ": "Dün İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Tel Aviv'de İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'a, İspanyol Hükümetinin Gazze savaşı karşısındaki tavrını ‘anladığını' ve ateşkes sağlamak için gerçekleştirmekte olduğu girişimleri ‘memnuniyetle' karşıladığını ifade etti. İspanya Hükümet Başkanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da dün, -kabul edilemez addettiği- İslamcı Hamas grubu tarafından fırlatılan roketlere İsrail'in yanıtının da ‘orantısız' olduğunu tekrarladı.
Edinilen bilgilere göre, Moratinos, ne bu ifadelerden ne de Madrid'de pazar günü yapılan gösteriden dolayı bir şikayet aldı. Moratinos, Kudüs'e, Hamas'ın Mısır ateşkes planına verdiği cevaba ilişkin bilgiyle geldi. Moratinos, AB'nin terörist örgütler listesinde bulunan Hamas iledoğrudan konuşmadı; ancak sürgündeki İslamcı grupla doğrudan görüşmelerde bulunan Türk arabulucu Ahmet Davutoğlu ile Şam'da bir araya geldi. Türkiye, AB'ye üye değil ve bu yüzden Hamas ile görüşebilir; fakat Türk Başbakan Tayyip Erdoğan kendisini kandırmakla suçladığı İsrailli mevkidaşından duyduğu rahatsızlık nedeniyle İsrail ile temas kurmuyor. Mesajcı görevini tanımlamak için Moratinos, ‘İspanya doğrudan arabulucu değil; kolaylaştırma görevi yürütüyoruz' diye belirtti." (Miguel Gonzalez/14.01)
YUNANİSTAN BASINI
Eleftheros Tipos: "Daha Olgun Düşünceler" : "Geçen cuma günü herkes hükümet değişikliği konusuyla ilgilenirken, Savunma Bakanı Ankara'ya karşı sert bir mesaj gönderdi.
Savunma Bakanının açıklamasında Yunanistan'ın diplomatik düzeyde ve gerekirse her şekilde tepki göstereceği ifade edildi. Bu açıklamadan birkaç gün önce Türk savaş uçakları Eşek ve Bulamaç Adaları üzerinde uçtu ve Ankara Onikiadalar'a ilişkin 1932 Protokolü'nü reddettiğine dair bir mesaj gönderdi. Türkiye'nin Ege'de tahriklerini artırdığı biliniyor ve sanki bunlar bizim yaptığımız yanlış hareketlermiş gibi birilerinin bu olayları halının altına gizlemesine veya her zaman yaptığımız gibi görmezden gelmesine gerek yok.
Örneğin, Türkiye'nin hangi AB üyelik sürecini engellemekle tehdit ediyoruz? Ankara'nın bile sona erdiğini bildiği süreci mi? Tüm Avrupalıların en fazla özel ilişkiyle sınırlandırılması kararını verdiği süreci mi?
Bu, denize düşmüş birini ıslatmakla tehdit etmeye benzer. Acaba durumu tekrar gözden geçirmek mi gerekiyor?
Soğukkanlılığımızı yitirmeden." (Serafim Kotrotsos/14.01)
NOT: Bu bülten, 14.01.2009 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.