2009-01-13 AB Bülteni

Son Güncelleme: 27 Ocak 2009

2009-01-13 AB Bülteni

Bülten No : 006 13 Ocak 2009

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ALMANYA BASINI

Der Tagesspiegel: "Türkiye'nin Bir Avrupa Bakanı Oldu":"Son dönemde Türklerin AB adaylığıyla ilgili bir sessizlik yaşanıyordu. Katılım müzakerelerinin başlatılmasıyla ödüllendirilen reform politikasının gerçekleştiği fırtınalı ve ısrarcı dönemin ardından Başbakan Erdoğan reformlar konusunda yorgun düşmüştü. Bu durum Türkiye'nin Brüksel'de kötü not almasına ve katılım sürecinin neredeyse sekteye uğramasına neden olmuştu. Şimdi ise Ankara görüldüğü kadarıyla Avrupa politikasına yeniden hız vermek istiyor. Türk politikasının bir genç yıldızının AB adaylığına yeni bir can katması öngörülüyor. 38 yaşındaki Egemen Bağış, ülkenin AB baş müzakerelerini yürütecek Türkiye'nin ilk Avrupa Bakanı olacak.
Şimdiye dek Erdoğan'ın hükümet partisi AKP'nin yönetim kadrosunda dış politikadan sorumlu olan Bağış, öncelikle de AB ve ABD konularında Başbakanın danışmanlığı yapıyordu. Türkiye'nin Kürt bölgesindeki (M.A.) Bingöl şehrinden gelen Bağış, New York'ta yüksek öğrenim gördü ve amirinin aksine fevkalade İngilizce konuşuyor. Reformcu ve kararlı bir AB taraftarı olarak bilinen Bağış, Bakanlar Kurulunda ‘Devlet Bakanı' sıfatını taşıyacak. Türkiye'de devlet bakanları kendi alanları dışına taşan görevleri yerine getirir. AB'den şimdiye dek Dışişleri Bakanı Ali Babacan sorumluydu. Bağış kendini tamamen bu konuya adayabilecek. Basın, Başbakan Erdoğan'ın, Babacan'ın Avrupa için yeterince zamanı olmadığını söylediğini duyurdu. " (Thomas Seibert/10.01)

Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Yeni Şevk": "Türkiye Başbakanı Erdoğan kendisinin ve partisi AKP'nin kaybettiği formu yeniden kazanmak için belli ki büyük çaba harcıyor. 38 yaşındaki Egemen Bağış'ı Devlet Bakanı yapıp AB Baş müzakerecilik görevine ataması Başbakanın bir durgunluk döneminden sonra reform politikasına yeniden devam etmek
istediğini gösteriyor." (Wolfgang Günter Lerch/12.01)

Die Welt: "Türkiye": " ‘Gerhard Schweizer'in Türkiye... İslamiyet ve Ulusalcılık Arasında Bölünme Denemeleri' Adlı Eseri...Türkiye Avrupa Birliğine alınsın mı? Türkiye'nin
AB üyeliğine Batı'da karşı çıkanlar, İslamiyetin Batı'nın değerleriyle uyuşmadığını ileri sürüyorlar. İslam dünyasını tanıyan ve 1964 yılından beri Türkiye'ye seyahatler düzenleyen birisi olan Gerhard Schweizer, bu konuda başka bir düşünceye sahip.
Yazar, tek bir İslamiyetin olmadığını vurgularken, ‘dar bir katman olarak dini-siyasi aşırıcılığa kaçmayan bir dini çoğulculuğun varolduğundan' söz ediyor. Ayrıca, Schweizer, Türkiye'yi AB'ye yakınlaştıranların Atatürk yanlısı laik partiler değil, Başbakan Erdoğan liderliğindeki İslami eğilimli AKP'nin olduğunu belirtiyor.
Eserin büyük bir bölümünde Erdoğan'ın siyaseti övgüye değer bulunuyor. AKP'nin başarılı bir ekonomi siyaseti izlediği ve bu zamana kadar görülmeyen derecede din özgürlüğü sağladığını belirten yazar, AKP döneminde, İslamiyetin kadının emansipasyonu konusunda diğer dinlerden daha katı bir tutum izlemediği tespitinde bulunuyor." (12.01)

AVUSTURYA BASINI

Der Standard: "Erdoğan'ın Çırağı AB'den Sorumlu Devlet Bakanı Oluyor": "Atlantikçi" Egemen Bağış Avrupa Birliğine Entegrasyon Sürecine Yeni İvme Kazandıracak. Türkiye yıllarca düşünüp taşındıktan sonra ilk kez AB'den sorumlu bir devlet bakanına sahip oluyor. Türkiye'nin yeni AB Baş müzakerecisi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanı Egemen Bağış. Müzakerelerin başlangıcından bu yana bu görevden Ali Babacan sorumluydu, önceleri o zamanki Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gölgesinde, sonra kendi dışişleri bakanı olduğunda yeni göreve ek olarak. Erdoğan Egemen Bağış'ı bu göreve atayarak, AB sürecine yeni bir ivme kazandırmak istiyor.
İslamcı köklere sahip AKP'deki genç yıldızlar arasında yer alan 38 yaşındaki Bağış, son yıllarda şaşılacak bir kariyer yaptı. Erdoğan'ın çevresindeki ‘Amerikalılardan' biri. Türkiye'nin güneydoğusunda doğan Bağış, ABD'de öğrenim gördü. Önceleri ABD'ye yaptığı ziyaretlerde Erdoğan'ın tercümanlığını yapan Bağış, çok geçmeden ABD'ye ilişkin tüm konularda içerik açısından da danışmanlık yapmaya başladı. Bağış, Erdoğan'ın çıraklarından biri ve ona tümüyle sadık. Özellikle de uluslararası basın ile olan ilişkilerde yeteneğini kanıtladı. Kıbrıs ya da Ermenistan gibi hassas sorunlar söz konusu olduğunda, Erdoğan'ın görüşlerini Batılı basının anlayabileceği şekilde pazarlamayı bildi.
Şimdi AB'den sorumlu Devlet Bakanlığına atanması da Erdoğan'a duyduğu sadakatten kaynaklanıyor. Gerçi Bağış birçok AKP yöneticisinden daha fazla yurtdışı tecrübesine sahip, ama AB konusunda uzman değil. Buna rağmen AB'nin Ankara'daki muhatabının Başbakanın dinlediği bir kişi olması, Brüksel ile iletişimi kolaylaştırabilir. " (Jürgen Gottschlich/12.01)

HIRVATİSTAN BASINI

Vecernji List: "Türkiye'nin Yeni Baş müzakerecisi": "Türkiye, AB ile müzakerelere oturacak yeni baş müzakerecisini seçti. Şu ana kadar Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yapmış olduğu görevi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış ilişkilerden sorumlu danışmanı devraldı.
AB ile ilişkileri ihmal ettiği konusunda dönem dönem eleştiriler alan Babacan, son zamanlarda Kafkasya ve Orta Doğu'daki olaylara daha çok yönelmişti.
Türkiye 2009-2010 dönemi için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Bu sebeple Dışişleri Bakanının yükümlülüğüne bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Türkiye, AB'ye üyelik yolunda tarihi müzakerelere 2005 yılında başladı. Üyelik müzakereleri kapsamında şu ana kadar 10 fasıl açıldı. Ancak Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ne açmayı reddetmesiyle 2006 yılında sekiz başlık askıya alındı." (12.01)

 

NOT: Bu bülten, 12.01.2009 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir