2009-01-05 AB Bülteni

Son Güncelleme: 26 Ocak 2009

2009-01-05 AB Bülteni

 

Bülten No : 002 05 Ocak 2009

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

AVUSTURYA BASINI

Wiener Zeitung: "Erdoğan Kürtçe Konuşuyor": "Kısa bir cümleydi ama Türk medyasında manşetlere çıktı. Söz konusu olan Türkiye Başbakanının söylediği Kürtçe bir
cümleydi.
Türk Başbakanın kamuoyunda Kürtçe konuşması, AB adayı Türkiye'de sansasyon sayılıyor, tıpkı ülkede yaşayan 12 milyon Kürdün kendi dillerinde 24 saat yayın yapan bir TV kanalına sahip olması gibi. Bundan 10 yıl öncesine kadar böyle bir girişim tahayyül bile edilemezdi, çünkü Kürtçenin kamuoyunda kullanılması PKK asileri lehinde propaganda anlamına geliyordu.
Oysa şimdi devlet bizzat bir Kürtçe kanalı kuruyor, ayrıca devlet üniversitelerinde Kürt dili ve edebiyatı bölümlerinin kurulması için de hazırlık çalışmaları yapılıyor. Erdoğan bu yüzden düşünce özgürlüğünün ve demokrasinin gelişmesi yönünde atılmış önemli bir adımdan bahsediyor." (Susanne Güsten/02.01)

İRAN BASINI

MEHR: "Türkiye AB'de...Belki Başka Zaman": "Türkiye'nin AB'ye katılması konusunda son yıllarda yaşanan gelişmeler, ayrıca Türkiye'nin içinde ve dışındaki kaos, Türkiye'nin bu Birliğe katılmasını şüpheli hale getiren sorunlardan olmuştur.
Mehr Ajansının haberine göre, Türkiye, Avrupa Ekonomik Topluluğuna -sonraları AB'ye dönüşen bir kurum- katılma yönündeki isteğini 14 Nisan 1987 yılında sundu ve 11 Aralık 1999 tarihinden itibaren resmi olarak Birliğin aday adayı olarak tanındı. Katılım müzakereleri Ekim 2005 tarihinde başladı. Öyle görünüyor ki Türkiye'nin tam üyelik süreci 10 yıl sürebilir.
Türkiye'nin müzakere sürecinin yavaşlamasına neden olan sorunlardan biri, AB içinde Türkiye'nin Birliğe katılımını destekleyenler olduğu gibi desteklemeyenlerin de olmasıdır. Türkiye, Fransa başta olmak üzere bazı AB üyelerinin muhalefetiyle karşı karşıya.
Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyenler, Batı'nın önemli bir ortağı ve Avrupa'yı Orta Doğu'ya bağlayan Müslüman bir ülke olarak Türkiye'nin AB'deki varlığının, bölgeye istikrar ve güven getirebileceğine ve İslam dünyası ile Avrupa arasında diyalogun gelişmesine yardımcı olabileceğine inanıyor." (02.01)

 

LÜBNAN BASINI

The Daily Star: "2009 Yılı AB ve Türkiye İçin Ya Hep Ya Hiç Yılı Olacak": "8 Aralık tarihli Avrupa Birliği deklarasyonunda yer alan beklenmedik ve alışılmadık bir kelime, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin kesilmesine dair artan risklere dikkati çekti. Ankara'nın Kıbrıs ile sorunlarını çözme ihtiyacı, dışişleri bakanlarının da uyarıda bulunduğu gibi ‘ivedilik' kazandı. Türkiye'nin müzakerelerin başladığı 2005 yılından bu yana AB kriterlerini yerine getirmekteki başarısızlığı nedeniyle gelecek yıl sonuna kadar bir hesaplaşma yaşanması kaçınılmaz görünüyor.
Reformlardaki başarısızlık ve derin siyasi kutuplaşma Türkiye'de doğru yönün kaybedilmesine yol açtı. Milliyetçilik ve insan hakları ihlalleri yine yükselişe geçti. AB normlarının kabul edilmesi daha uzak görünürken, Türkler ile Kürtler arasındaki etnik gerginlik de arttı. AB'ye bağlı olarak, Türkiye, ekonomik mucize yarattı ve bununla birlikte 2000-2004 yılları arasında Türk ekonomisinde yaşanan altın dönem şimdi risk altında bulunuyor.
Avrupa için Türkiye'yi kaybetmenin bedeli, düşünüldüğünden çok daha yüksek. Avrupa'nın, yakınındaki en büyük ve en hızlı büyüyen piyasalara erişimi daha da zor olacak. Kötüye giden AB ilişkileri, AB'nin, Türkiye'den geçecek Nabucco doğalgaz boru hattı planıyla Rus doğalgaz tedarikinde çeşitlenmeye yönelik ilk çabasında yavaşlamaya yol açtı. Bunun da ötesinde Türkiye ile eşit şartlarda çalışamayacağını ortaya koyan bir AB, İslam dünyasında Batı'nın Müslümanları reddettiği inancını daha da derinleştirecektir.
AB-Türkiye arasındaki bu uzaklığın pek çok nedeni var. AB halkları ve siyasetçiler genişleme meselesine hiç olmadığı kadar uzak duruyorlar. Türkiye'nin AB'ye uzun vadede yapacağı katkılara ilişkin argümanlar, radikal İslam, Türk göçmenlerin yaşayacağı iş kayıplarına dair endişeler, homojen bir Avrupa geçmişine duyulan özlemle birlikte değer kaybediyor." (Hugh Pope/02.01)

YUNANİSTAN BASINI

Eleftheros Tipos: "Papulyas'tan ‘Huysuz Komşuya' Mesaj": "Diplomatik çevrelere göre, Yunan Dışişleri Bakanlığının genelde zayıf tepkileri Ankara'nın Ege'de ‘gri bölgeler' yaratma yönündeki girişimlerinin sistematik bir şekilde yapılmasını cesaretlendiriyor. Türkiye Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde devamlı olarak yer alan Türk hava ve deniz sahalarının Yunan uçak ve sahil koruma botları tarafından sözde ihlallerine ilişkin açıklamaların cevapsız bırakılması, komşumuz ülkede Türkiye'nin tek taraflı taleplerinin gün geçtikçe daha yoğun bir şekilde kaydedilmesinden yana olan güçlerin daha serbest hareket etmelerine yol açıyor. Durum, AB-Türkiye ilişkilerindeki soğukluktan ve Türk dış politikasının ilgisini Orta Doğu ile Orta Asya'ya kaydırmasından dolayı da kötüleşiyor." (Angeliki Spanu/02.01)

 

NOT: Bu bülten, 02-04.01.2009 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir