2008-12-29 AB Bülteni

Son Güncelleme: 26 Ocak 2009

2008-12-29 AB Bülteni

Bülten No : 157 29 Aralık 2008

DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ALMANYA BASINI

General Anzeiger: "Türkiye'deki İhtilaflar": "Ankara'da neredeyse hiç kimse reformlardan söz etmiyor.
Sadece bir adam Türkiye'nin reformlara ihtiyacı olduğunu söylemekten yorulmuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'deki AB yanlılarının ve Brüksel'deki AB temsilcilerinin gözlerini giderek daha fazla çevirdikleri Ankara'daki son reformcu. Ali Babacan'dan önce Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Gül, yıllardır Türkiye'nin AB emellerinin arkasındaki itici güç.
Cumhurbaşkanı olarak Gül sürekli daha fazla reform yapılması uyarısında bulunuyor. Abdullah Gül, eylül ayında Ermenistan'a yaptığı gezideki gibi sembolik jestlerle Türkiye ve Ermenistan arasında dikkatli bir yakınlaşmaya olanak sağlıyor." ( Susanne Güsten/27.12)

AVUSTURYA BASINI

Die Presse: "Gen Testi Yerine Zeka Testi": " Cumhurbaşkanı Gül'ün, Ermenilere 1915'te yapılan soykırımdan dolayı özür dilemeye çağıran bir internet sayfasını kınamaması, demek ki milletvekili Canan Arıtman'ın ona Ermeni ataları olduğu yolunda bir yakıştırma yapmasına yol açtı. Gül'ün internet sayfası konusundaki tutumu, yalnızca doğru bir tepki değil, ne yazık ki onun yegane doğru tepkisi oldu.
Cumhurbaşkanı bunun hemen ardından, atalarının yüzyıllardan beri Türk ve Müslüman oldukları yolunda bir açıklama yaptı ve bunun üzerine de gen testi sayesinde ‘Türklüğünü kanıtlamaya' çağrıldı. Bu da yetmezmiş gibi, söz konusu milletvekili hakkında sembolik bir para tutarında tazminat davası açtı. Böylece bu seviyesizliği kabul etmiş ve Ermeni kökenli olduğu iddialarını gerçekten de hakaret telakki ettiğini göstermiş oldu.
Bu, Türkiye'de yaşayan binlerce Ermeni'nin suratına atılmış bir tokat olmanın yanı sıra, AB adayı ülkenin siyasi kültürüne de ışık tutuyor. Siyasi tartışmayı böylesine düşük, şoven bir seviyede sürdüren kişilerin hepsinin gen testi yerine zeka testine tabi tutulmaları daha yerinde olur." (Helmar Dumbs/27.12)

 

İNGİLTERE BASINI

Reuters: " Türk Mahkemesi AB Girişimine Zarar Vererek Ombudsmanlık Yasasını İptal Etti ": " Türkiye'nin üst düzey bir mahkemesi, resmi makamlara danışmanlık yapmak üzere hazırlanan ombudsmanlık yasasını iptal ederek, hükümetin Avrupa Birliğine katılım şartlarını yerine getirme çabalarına zarar verdi.
Mahkemeden bir yetkili bugün Reuters'a kararı teyit etti ve detayların daha ileri bir tarihte yayımlanacağını bildirdi. AB'nin genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn daha önce ombudsmanlık yasasının yürütülmesinin mahkeme tarafından engellenmesinden duyduğu üzüntüyü ifade etmiş ve resmi makamların hesap verebilir olması ve vatandaşların haklarını gözetmesinin önemli olduğunu söylemişti." (26.12) 

ULUSLARARASI ARAP BASINI

El Hayat: "Yargı, AB Üyeliği İçin Gerekli Bir Kanunu İptal Etti": Anayasa Mahkemesi, idareye yönelik şikayetlerde sorgu mekanizması oluşturmayı amaçlayan kanunu iptal etti, böylece Ankara'nın AB'ye katılım kriterlerini yerine getirme konusundaki çabalarına zarar verdi.
Mahkeme üyelerinin oybirliğiyle aldığı kararda, Kamu Denetçiliği Kurumu yasası iptal edildi.
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, mahkemenin yasayı iptal etmesini üzüntüyle karşılayarak vatandaşlık haklarının pekiştirilmesi ve yetkili makamlardan hesap sorulmasının önemine vurgu yaptı.
Rehn daha önce de AB'ye katılım konusundaki ciddiyetini göstermesi için Türkiye'nin reform sürecine geri dönmesi gerektiğinin altını çizmişti.
Türkiye AB'yle müzakere sürecine 2005 yılında başladı, ancak çok az ilerleme kaydetti." (27.12)

 

NOT: Bu bülten, 25-28 Aralık 2008 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir