2008-12-04 AB Bülteni

Son Güncelleme: 09 Ocak 2009

2008-12-04 AB Bülteni

 

Bülten No : 148 4 Aralık 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ALMANYA BASINI
Südwest Presse:
"Erdoğan'ın Stratejisinin Yarattığı Hayal Kırıklığı": "Türkiye Anayasa Mahkemesinin bu yaz iktidardaki AK Partiyi kapatma konusunda verdiği karar, çok sayıda kişiye derin bir nefes aldırdı. Türk insan hakları savunucuları bu sürecin ardından daha fazla demokratikleşme umarken, AB de Ankara'nın duraklamada olan reformlara yeniden hız vereceği beklentisine girdi. Ancak, gözlemciler artık hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü, tüm alanlarda bir duraklama yaşanıyor.
Erdoğan, mali kriz karşısında çaresiz... Bu arada Kürt sorunundaki gerginlikler gittikçe tırmanıyor...Kürt sorunu, Türkiye'nin AB adaylığına da gölge düşürüyor. Brükselli komiserler son ilerleme raporlarında azınlık hakları ve düşünce özgürlüğü gibi konulardaki eksiklikleri eleştirmişti.
Bazı Türk gözlemciler, Erdoğan'ın AB'ye katılım planından vazgeçerek güçlü orduyla gizli bir anlaşma yaptığından kuşkulanıyor: Erdoğan'ın AB reformlarından vazgeçmesine karşılık olarak, generallerin de Erdoğan ve partisi AKP'ye göz yumacağından şüpheleniliyor. (3.12/ Gerd Höhler )

Almanyanın Sesi Radyosu: "Avrupa Parlamentosunda Türkiye Tartışması": "Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, AB reformları kapsamında Türkiye'den taahhüt değil, uygulama beklediklerini söyledi.
Raportör Oomen-Ruijten raporunu hazırlarken AB'nin güvenilirliğini korumaya çalıştığını anlatarak, ‘Eleştirel ve objektif bir rapor olduğunu düşünüyorum' dedi.Oomen-Ruijten, AB sürecinde en zor kısmın siyasi reformlar olduğunu belirterek, hükümetin daha önce duyurduğu anayasa reformunu sahiplenmesini istedi.
Türkiye'den son dönemdeki parti kapatma davalarını göz önüne alarak siyasi partiler kanunu değiştirmesini beklediklerini söyleyen ve internet sitelerinin sık sık yasaklanmasının AB'ye aday bir ülkeye yakışmadığını ileri süren Oomen-Ruijten, Kürt meselesinde de siyasi inisiyatif alınmasını vurguladı." (3.12)

 

FRANSA BASINI
Le Figaro: "Avrupa'dan Hayal Kırıklığına Uğrayan Türkiye Kremlin'e Göz Kırpıyor": "Avrupa ile Rusya yeni bir ‘Yalta Antlaşması' imzalamalı. Bu açıklamayı yapan iktidardaki İslamcı parti AKP'nin bir yüksek temsilcisi, bunun, ilelebet Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya ve Hırvatistan hariç tüm Balkan Devletlerinin Avrupa Birliği'ne üyeliklerini de dondurmanın bir yolu olduğuna inanıyor. Yakın tarihte German Marshall Fund'un İstanbul ve Ankara'da bir araya getirdiği bir avuç gazeteci ve Batılı diplomat karşısında sarf edilen bu sözler akıllara kazınacak nitelikte. Zira tarafsızlık ilkesini benimseyen ülkelerin kendisini AB ve NATO'nun genişlemesinden korumaları gerektiğini savunan Rusya'yı sevindirmek için ‘Yeni Yalta'dan' daha iyi bir formül düşünülemez.
Başbakana yakın bir milletvekili, ülkesinin diplomasi geleneğine, NATO üyeliğine, AB adaylığına ve müttefiklerine bu kadar ters düşen bir açıklamayı nasıl yapabilir? Elbette özellikle AB'de yeri olmadığını savunan Fransa'ya karşı duyulan hınç toplumun her kesiminde görülüyor. Ayrıca İstanbullu askeri elitler de Başkan George Bush'un yürüttüğü savaşın ihtiyaçları için Irak'ın kuzeyinde bir Kürt yönetimini desteklemesiyle ABD'den hayal kırıklığına uğradıklarını gizlemiyor." (3.12/ Thierry Portes)

 

İNGİLTERE BASINI
Reuters: "Türkiye...Devlet Okullarında Alevi İnanışının Öğretilmesine Müsaade Edilecek": "Türkiye'de iktidardaki AK Partiden üst düzey bir yetkili, AB'nin azınlık hakları üzerindeki kısıtlamalara yönelik eleştirilerini yumuşatmayı amaçlayan girişimler çerçevesinde bir açıklamayla, ülkedeki devlet okullarında Alevi Müslüman inanışının öğretilebileceğini söyledi...AB, Ankara'nın Sünni olmayanlara karşı dini hoşgörüsüzlük yaptığı görüşünde ve buna karşı çıkıyor. Birliğe katılma umudundaki Türkiye bu yılın başında azınlık haklarını, Alevileri ve diğer grupları içerek şekilde genişleteceği taahhüdünde bulunmuştu. " (3.12/ Hıdır Göktaş ve Ibon Villelabeitia)

Reuters: "Kıbrıs:Petrol Anlaşmazlığı Türkiye'nin AB Katılımına Zarar Veriyor": "Kıbrıs Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu bugün kıyı ötesinde petrol araştırılması üzerine yaşanan tartışmanın Türkiye'nin AB'ye katılım çabalarına zarar verdiğini ve Ankara'nın gittikçe daha tahmin edilemez hale geldiğini gösterdiğini söyledi.
Bir AB üyesi olan Kıbrıs bu tartışma yüzünden Türkiye'nin enerji konusundaki AB katılım müzakerelerini engelliyor.
Kıbrıs, Türkiye'yi 13 Kasım'dan beri dört kez hidrokarbon arama gemilerini taciz etmekle suçladı. Türkiye, gemilerin, bilinen iki durumda kendi kıta sahanlığına girdiğini söyledi." (3.12/ Ingrid Melander)

 

İTALYA BASINI
La Padania:
"Türkiye AB Dışında Kalmalıdır": "Trisete Belediyesi Danışmanları ve Kuzey Ligi mensubu Maurizio Ferrara ve Giuseppe Portale, Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı bir karar önerisi sundular.
‘Trieste şehrinin ekonomisini alt üst edeceği ve Hristiyan kökenlerine atıfta bulunmayan Avrupa Anayasası nedeniyle güçsüz kalan Avrupa kimliğinin doğasını bozacağı cihetiyle Türkiye'nin kesinlikle AB'ye girmemesi gerektiğini' vurgulayan karar önerisinin teslim edilmesini müteakiben yapılan basın toplantısında Giuseppe Portale, Türkiye'nin AB'ye katılımının, liman bölgesinde, Fernetti ve Prosecco'da faal olan gümrük işlemleri sektöründeki Trieste ekonomisine büyük darbe indireceğini, bugün Trieste limanındaki yoğun Türk gemi trafiğinin, AB dışı malları taşıyan binlerce TIR'ı getirdiğini, bu TIR'ların Trieste'de gümrük işlemleri yapmakla yükümlü olduğunu, Türkiye'nin AB'ye katılımıyla, özel şirketleri de içeren söz konusu gümrük sektörü çalışanlarını yok edeceğini kaydetti." (3.11/ Stefano Mattiıussi)

 

YUNANİSTAN BASINI
Diplomatia:
"Gökçeada ve Bozcaada AB Parlamentosunda": "Yunanlı ve yabancı AB parlamenterleri Gökçeada ve Bozcaada'daki Rum azınlığın haklarıyla ilgili olarak, AB Komisyonuna yazılı soru yönelttiler.
Parlamenterler, Komisyonun bu bildiriyi göz önünde bulundurup bulundurmayacağını ve Türkiye'nin son yıllarda farklı önlemlerle (Yunan topluluğunun okullarını kapatmak, arazilere el koymak), istemeden evlerini terk etmek zorunda kalan Gökçeada ve Bozcaada'daki Rum azınlığın desteklenmesi yönünde ne gibi girişimlerde bulunulacağını öğrenmek istediler. Ayrıca, AB Komisyonunun Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin raporunun kısa süre sonra hazırlanacağı göz önünde bulundurularak, bu konunun Türkiye'nin AB üyeliği süreci çerçevesinde dikkate alınmasını istiyorlar." (3.12)

 

NOT: Bu bülten, 03 Aralık 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir