Son Güncelleme: 03 Aralık 2008
Bülten No : 134 11 Kasım 2008
DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ
AVUSTURYA BASINI
Wiener Zeitung : "Schwarzenberg Türkiye'nin Süratle AB'ye Katılımından Yana": " Çek Cumhuriyeti Türkiye'ye süratle AB'ye katılabilmesi için destek verme vaadinde bulundu. Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg Türk mevkidaşı Ali Babacan ile Prag'da yaptığı bir görüşmenin ardından, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne mümkün olduğunca çabuk katılması gerektiğini vurguladı. Babacan ile yapılan görüşmelerde Kıbrıs konusuna da değinildi. 2009'un ilk yarısında AB dönem başkanı olacak olan Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumları arasında arabuluculuk yapmayı planlıyor." (10/11)
İNGİLİZ BASINI
Reuters : :AB Hazar Doğalgazı İçin Planını Açıklayacak":Avrupa'nın enerji şefi bu hafta, Avrupa'nın daha fazla rüzgar tribünü kurması, petrol stoklarını daha yakından takip etmesi ve Hazar doğalgazına erişimi geliştirmesi gerektiğini söyleyecek. 27 ülkeli Birlik, Rusya ile transit ülkeler arasında son yıllarda fiyat konusunda yaşanan tartışmaların sevkiyata zarar vermesinden ve Rusya'nın ağustos ayında Gürcistan'ı işgal etmesinden sonra Rus doğalgazına bağımlılığını azaltma arayışında. Reuters'ın bugün ele geçirdiği AB'nin İkinci Stratejik Enerji Gözden Geçirme taslağında şu ifadeler yer alıyor: "Hazar ve Orta Doğu kaynaklarından doğalgaz tedariki için güneyden doğalgaz koridoru geliştirilmeli... Bu AB'nin en başta gelen enerji güvenlik önceliklerinden biri olarak tespit edilmiştir." Beklenmedik kesintiler karşısında 40 yıllık petrol stok yasası revizyondan geçirilecek ve doğalgaz krizini atlatabilmek için eşik düşürülecek. Avrupa Enerji Komiseri Andris Piebalgs geçen hafta, Türk topraklarından geçecek ithal mallar için transit ücreti konusundaki anlaşmazlığı çözümleyerek Hazar doğalgazının sevkiyatının önündeki engelleri aşabilmek amacıyla Türkiye'ye ziyarette bulundu. Perşembe günü yayımlanacak AB'nin İkinci Stratejik Enerji Gözden Geçirme taslağında, Komisyonun, Azerbaycan ve Türkmenistan'dan sağlam taahhütlerde bulunmalarını isteyeceği ve Hazar doğalgazının satın alınması için bir konsorsiyum kurmaya çalışacağı belirtildi. (10/11, Pete Harrison)
KIBRIS RUM BASINI
Haravgi : ''Her Olumlu Şeyi Sıfırlayamazlar": Sıkı çalışma ve yorucu çabalarla başarabildiğimiz her olumlu şey kınanacak ya da yok edilecek demek değildir. Herkesin kendi görüşü olabilir, fakat Komisyonun Türkiye'ye ilişkin yıllık ilerleme raporunda olumlu şeylerin de bulunduğunu kimse reddedemez. Ve gerçek bazı savları çürütüyor. Raporda, Türkiye'nin Kıbrıs sorunu çözüm çabalarındaki olumlu havaya katılması için sabit adımlar atması gerektiği vurgulanarak, iki lider arasındaki esaslı görüşmelerin BM himayesi altında gerçekleşmesinin hoş karşılanmasını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Ek Protokolün tam olarak uygulamaya konulmamasına ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerinin düzeltilmesine ilişkin açıklamalar eski raporlarda olduğu gibi hiçbir değişiklik yapılmadan aynen kaldı. Aynı zamanda, 2006 Kasım ayında Komisyonun, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne koyduğu izolasyonlarla bağlantılı olan sekiz başlığın dondurulmasına ilişkin verdiği karardaki ifadenin tekrar dile getirilmesi de önemli ve olumlu bir noktayı oluşturur. Rapor, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin Kıbrıs sorunu çözümü için de yararlı olabilmesi için değerlendirilmesi gereken olumlu noktalar içeriyor. Kıbrıs, istenilen kriterleri tamamıyla yerine getirmesi, Avrupa hukuku ilkelerine uyum sağlaması ve Kıbrıs sorununa katkıda bulunması şartıyla Türkiye'nin AB'ye katılımını destekliyor. (10/11)
NOT: Bu bülten, 10 Kasım 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.