2008-08-29 AB Bülteni

Son Güncelleme: 17 Eylül 2008

2008-08-29 AB Bülteni

 

Bülten No : 102 29 Ağustos 2008

DIŞ BASINDA

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

ALMANYA BASINI:
Die Tageszeitung:
"Türkiye Nereye Gidiyor?": "Die Tageszeitung'un 27 Ağustos 2008 tarihli internet sayfasında, Jana Wagner'ın Bremen Türkiye Forumu kurucusu Dr. Hermann Kuhn ile yaptığı ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan mülakatın çevirisi şöyledir:

Wagner: Türkiye, AB'den uzaklaşıyor mu?

Kuhn: Yazın biraz titrememiz gerektiyse de şimdi, Anayasa Mahkemesinin aldığı karar sonrasında Türkiye'de bir düşünme dönemi başladığı kanısındayım.

Wagner: ‘Düşünme dönemi' ile neyi kastediyorsunuz?

Kuhn: Anayasa Mahkemesi kıl payı bir çoğunlukla hükümet partisi AKP'yi kapatmama kararı aldı, ancak aynı zamanda Türkiye'de birçok insanın üniversitelerde başörtüsü serbestisini kırmızı çizginin aşılması olarak gördüğünü ortaya koydu. AKP bu durumda mahkemenin kararını bir açık çek olarak değerlendiremez.

Wagner: İslamcı parti yasaklansaydı neler olurdu?

Kuhn: Türkiye'de her türlü söylenti dolaşıyordu. Ortam kızışmaya başlamıştı. Bu Türkiye'de, ordunun da siyasi sahneye çıkabileceği anlamına geliyor.

Wagner: Şayet böylesi senaryoların gerçekleşmesi mümkünse, bu aynı zamanda Türkiye'nin AB üyeliğinden daha çok uzak olduğu anlamına da geliyor değil mi?

Kuhn: Türkiye Forumu olarak bizler, kat edilmesi gereken yolun uzun olduğunun bilinci içinde, Türkiye ile müzakerelerin dürüst bir şekilde yapılmasını istiyoruz. AB'nin süreci ilaveten zorlaştırmaması gerekir. Bu yolu izleyip izlemeyeceği Türkiye'ye bağlıdır. Yakın Doğu'da demokrasi ve İslam'ın bağdaşabilirliğine Türkiye'yi örnek gösterebilmemiz önemlidir." (Jana Wagner, 27/08)

 

YUNANİSTAN BASINI:
Ethnos:
"Delik Deşik Taktik": "Atina, Türkiye'nin AB yolu özellikle de Ankara'nın ve Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs'a karşı Gümrük Birliği protokolünü uygulamadığını unutmak üzere. Biz sadece, Avusturya'daki koalisyon hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliği için referanduma gidilmesi kararı aldığını, böylece Ankara'nın tam üyelik yoluna bir (büyük) engel daha konduğunu bildiriyoruz. ‘Tam üyelik, tam uyum' stratejisi ‘batmaya' başladı fakat Dışişleri Bakanlığında ‘gerçekler seçeneklerimize uymaz ise, biz de gerçeği değiştiririz' taktiği uygulanıyor." (27/08)

Apoyevmatini: "Başında Yunanistan'ın Bulunduğu Avrupa Kriz Yönetim Tatbikatı": "Genelkurmay Başkanlığından dün yapılan açıklamada, Kuzey Yunanistan'da Askos Profiti atış sahasında eylül ayı başlarında ‘Kafkasya aromalı' bir AB Savaş Grubu kriz yönetim tatbikatı yapılacağı ve tatbikata Yunanistan'ın komuta edeceği bildirildi. Söz konusu tatbikat ‘Europe II/08' adıyla daha önce, yine Kuzey Yunanistan'da yapıldı ve aslında yardım amaçlı, insani içerikli olmasına rağmen, hem senaryosu hem de bu tarihe rastlaması nedeniyle gündeme geldi. AB'nin Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs Savaş Grubu (HELBROC Battle Group) tatbikatı 6-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tatbikata söz konusu ülkelerden 1.200 asker katılacak ve AB tarafından desteklenecek. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, söz konusu tatbikatın senaryosunda, adı ‘Akdeniz' olan bir adada bir kriz meydana geliyor. ‘Adadaki' vatandaşlar arasında yaşayan bir azınlık, paramiliter gruplar halinde örgütlenerek, çeşitli şiddet eylemleri bir yana ‘Adada' yaşayan çok sayıda AB vatandaşına karşı saldırgan faaliyetlerde bulunuyor. Aynı zamanda, ‘Brownland' adlı bir ülkeden gelen göçmenlere de kaba bir şekilde davrandığı gözleniyor. Senaryoya göre, HELBROC'un faaliyete geçmesi için bir ön operasyon planı yapılıyor, Savaş Grubu'nun, gerektiğinde BM kararı ve AB resmi talimatı üzerine yapılacak operasyonla ve elindeki araçlar ile yeteneklerini kullanarak, sürtüşmekte olan tarafları birbirinden ayırması ve insani felaketin önlenmesi amaçlanıyor." (Leonidas Blaveris, 28/08)

 

ULUSLARARASI ARAP BASINI:
El Hayat: "Yaşlı Kıta Daha Da İhtiyarlaşıyor ve Türk Unsuru Ona Gençliğini Yeniden Kazandırabilir": "Avrupa Kıtası, doğum oranlarındaki gerileme ve yaşlı nüfusun artması nedeniyle, verimli yıllardan sonra kuraklık yılları yaşıyor. AB, ‘yaşlı kıtanın' ihtiyarlığının, 50 yıl içinde artacağını tahmin ediyor, tabii ‘Türk unsuru' ona yeniden gençlik vermezse. İngiltere'nin, nüfusunun 60 milyondan 77 milyona yükselerek Kıtanın en büyük ülkesi olması bekleniyor. Almanya'nın nüfusu ise 82 milyondan 70 milyona gerileyebilir. Şu anda en yüksek doğum oranlarına sahip olan Fransa, 72 milyonluk nüfusuyla Kıtanın ikinci en büyük ülkesi olabilir. AB'nin hesaplamalarına göre, 80 yaşın üzerindeki insan sayısı 61 milyon olacak. Nüfustaki en fazla büyümenin ise Kıbrıs'ta olması bekleniyor; kuzeydeki soğuk ülkelerden gelen göç ve artan doğum oranı nedeniyle nüfusun yüzde 60 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bir AB Sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, en çok endişe yaratan konu, emeklilik ve sosyal programların finansmanı. Bu durum, üreten kesimin üzerindeki yükü artıracak bir etken olacak. Uzmanlara göre, Avrupa'daki dengenin yeniden sağlanması, Türkiye gibi yüksek doğum oranlarına sahip bir ülkenin Avrupa'ya katılmasıyla mümkün olabilir." (Rafleh Khıryati, 28/08)

 

NOT: Bu bülten, 27-28 Ağustos 2008 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir