Son Güncelleme: 04 Haziran 2008
Bülten No : 57 26 Mayıs 2008
DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ
ALMANYA BASINI:
Frankfurter Allgemeine Zeitung: "AB'de Türkiye Kuşkusu Artıyor": "Türkiye'nin AB'ye üye olmak için sarf ettiği reform çabaları AB tarafından yetersiz olarak değerlendiriliyor. Avrupa Parlamentosu çarşamba günü yayımladığı ilerleme raporunda, Türk hükümetine, AB ile anlaşmaya vardığı öncelikleri ve tarihleri ‘somut reform planlarına' çevirmesi konusunda çağrıda bulundu. Aksi takdirde müzakerelerin temposunun ‘ciddi bir şekilde etkileneceği' belirtildi. Hollandalı Hristiyan Demokrat milletvekili Ria Oomen-Ruijten liderliğinde hazırlanan rapora 467 milletvekili olumlu yaklaşırken, 62 milletvekili ret, 61 milletvekili ise çekimser oy verdi. AB genişleme sorumlusu Olli Rehn, Strasbourg'da yapılan oylamada, Türkiye'deki reformların yavaşladığı görüşüne katıldığını ifade etti. Rehn, Slovenya Dönem Başkanlığının sona ereceği haziran ayına kadar iki müzakere başlığının (şirketler hukuku ve fikri mülkiyet hakları) daha açılmasının mümkün olabileceğinden söz etti. Avrupa Parlamentosu ayrıca, iktidar partisi AKP hakkında açılan davayı, ülkedeki azınlıklara karşı sergilenen düşmanca tutumu ve kadınların siyasette düşük oranda yer almalarını eleştirdi. Raporda, kadınların şiddete karşı korunmaları konusunda ilerlemeler kaydedildiği vurgulandı. Avrupalı milletvekilleri, Türk hükümetine, daha fazla dini özgürlükler tanıması konusundaki yükümlülüğünü hatırlatırken, yeni vakıflar yasası memnuniyetle karşılandı, fakat bu yasanın Müslüman olmayan azınlıkların haklarını yeterince koruyup korumadığı konusunun inceleneceğini belirttiler. Ermenistan ile uzlaşı girişimlerinin başlatılması bekleniyor. Avrupa Parlamentosundaki CDU/CSU Grup Başkanı Werner Langen, Türkiye konusunda çok daha fazla kuşkulara sahip olduğunu belirtiyor. Geçen yıl içinde Türkiye'de hiçbir konuda bir gelişme yaşanmadığını söyleyen Alman milletvekili, Türkiye ile tam üyeliğin dışında bir yol aranması gerektiğinden bahsetti. SPD milletvekili Vural Öger ise, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurgularken, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye ile ilgili düşünceleri konusunda endişe duyduğunu belirtti." (Nikolas Buse, 23/05)
Tages-Anzeiger: "AB ve Dostlar Halkası": "AB, barış, refah ve istikrar getiren başarı modelini ihraç etmeyi seviyor. Fakat bunu yaparken bazen kendi olanaklarını gözünde büyütüyor. Barcelona süreci çerçevesindeki toplantılara şimdiye kadar Moritanya, Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Ürdün, İsrail, Filistin bölgeleri, Lübnan, Suriye, Türkiye ve Arnavutluk gibi farklı ülkeler davet edilmişti. AB Komisyonu şimdi bunlara Hırvatistan, Bosna, Karadağ ve Monako'yu da dahil etmek istiyor. Sarkozy'nin prestij projesi, AB'nin coğrafî açıdan çok ortak yönleri olmayan ülkeleri de Akdeniz Birliği için bir masada buluşturmaya çalışmasından muzdarip. AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten Türkiye de bu konsepte uymuyor. Ankara'nın, Sarkozy'nin Türkiye'yi avutmak ve Avrupa Birliği'nden uzak tutmak için Akdeniz Birliğini kullanmak istediği şeklindeki endişesi pek de yersiz değil." (Stephan İsrael, 23/05)
AZERBAYCAN BASINI:
Üç Nokta: "Ankara, AB Üyeliği Sürecinde İlerleme Bekliyor": "Ankara, Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı döneminde, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde bir ilerleme sağlanmasını bekliyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığından yazılı olarak yapılan açıklamada, ‘Fransa'nın Başkanlığı döneminde Türkiye'nin AB üyeliği sürecinin hiçbir sorun olmadan ilerleyeceğine inanıyoruz. AB üyesi olmak Türkiye için stratejik bir hedef ve bu hedefe ulaşmak için Türkiye, birçok reform gerçekleştiriyor, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda ciddi adımlar atıyor. Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde bir ilerleme sağlanmasını bekliyoruz' deniliyor. Ankara, Türkiye ile Fransa arasında birçok alanda ikili ilişkilerin geliştirilmesi için potansiyel olduğunu düşünüyor." (23/05)
ERMENİSTAN BASINI:
Asbarez: "Avrupa Ermenileri Adalet ve Demokrasi Federasyonu: AB, Türkiye'nin İnkârını Görmezden Geliyor": "Avrupa Ermenileri Adalet ve Demokrasi Federasyonundan yapılan bir açıklamada, Avrupa Parlamentosunun çarşamba günü Türkiye'nin AB üyeliği yolunda kaydettiği ilerleme hakkındaki taraflı bir raporu onaylayarak, yine, Türkiye'nin AB taahhütlerini açık bir şekilde ihlal etmesini görmezden geldiği belirtildi. Söz konusu raporun merkezinde, Türkiye'nin demokratik ve yasamaya ilişkin reformları uygulamayı ertelemesi hakkındaki eleştiriler yer alıyor. Daha önceki raporlarda olduğu gibi, bu raporda da reformların yerine getirilmesinde bir gecikmenin, ülkenin AB üyelik ‘müzakerelerindeki tempoyu ciddi bir şekilde etkileyeceği' iddia edildi. Avrupa Ermenileri Adalet ve Demokrasi Federasyonu başkanı Hilda Tchoboian şunları söyledi: ‘Oomen-Ruijten'in raporu, bir kez daha, Avrupa'nın duruşunun Ermeni soykırımını inkâr üzerine kurulu olduğunu kanıtlıyor. Bu rapor, Parlamentonun Ermenistan'a uygulanan ablukaya ilişkin duruşunun etkisini, katılım kriteri ve komşu politikası şartlarıyla açık bir şekilde ters düşerek azaltıyor.' Tchoboian ayrıca, Oomen-Ruijten'in raporunun AB ve Türkiye arasında gerçek bir diyaloga katkıda bulunacağına inanmadığını belirtti." (23/05)
İRAN BASINI:
Fars Ajansı: "Türk Yargıtayının Açıklamasına Avrupa'nın Sert Tepkisi": "Avrupa Parlamentosunun Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten sert bir dille, Türk Yargıtay Başkanlar Kurulunun açıklamasını eleştirdi. Türk savcılarının AKP'nin kapatılması yönündeki isteklerinin yasa dışı olduğuna işaret eden Ruijten, alaylı bir ifadeyle, Yargıtay Başkanlar Kurulunun yaptığı açıklamanın, tarafsız ve bağımsızlığın en belirgin örneği olduğunu belirtti. AP Raportörü şöyle dedi: ‘Yargıtay eğer AB kadar Venedik Komisyonunu ciddiye alırsa Türkiye'de her şey yolunda olacaktır. Yargıtaya, Türkiye'nin Avrupa Konseyinin üyelerinden biri olduğunu hatırlatmak isterim. Venedik Komisyonunun kurucusu da Avrupa Konseyidir. Bu açıklama hakkında daha fazla konuşmak istemiyorum.' Ruijten, aynı zamanda Türkiye-AB ortak Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk'e yönelik saldırıların da kabul edilemez olduğunu vurguladı. Türk Yargıtay'ı dünkü açıklamasında, AKP'yi yanlı bir yargı sistemi kurmakla suçlayarak, ülkede reformların durmasını istedi." (23/05)
NOT: Bu bülten, 23-25 Mayıs 2008 tarihleri arasında Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.