Son Güncelleme: 28 Mayıs 2008
Bülten No : 47 9 Mayıs 2008
DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ
FRANSA BASINI :
Eu Observer: "Fransa Türkiye'nin AB Katılım Sürecini Engellemeyeceğini Taahhüt Etti": "Türkiye'nin AB'ye üyelik girişiminin karşısında en katı muhaliflerden biri olan Fransa, haziran ayında devralacağı 27 ülkeli birliğin dönem başkanlığı sırasında Ankara'nın katılım sürecini engellemeyeceğini belirtti. Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet salı günü Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Ankara'da bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, ‘Türkiye'nin müzakere sürecini bozmak gibi bir niyetimiz yok' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa'ya ait olmadığını belirterek pek çok defa bu ülkenin AB'ye katılımına karşı olduğunu dile getirmişti. Öte yandan Fransız Haber Ajansı AFP'nin aktardığına göre Jouyet, Fransa'nın AB Dönem Başkanlığının ‘objektif, tarafsız ve dengeli' olacağını söyledi. Babacan da, Fransa'nın dönem başkanlığının, ülkesinin AB'ye katılım sürecini yavaşlatmasını beklemediklerini ifade etti. Türkiye, AB katılım müzakerelerine 2005 yılında başladı, ancak o zamandan bu yana müzakereler kapsamında yer alan 35 başlıktan ancak altı tanesi tamamlandı. Türkiye'nin AB'ye katılım ihtimali üye ülkeler arasında bölünmelere yol açıyor; Fransa ve Almanya Türkiye'nin AB'ye üyelik girişimine muhalefet eden ülkelerin başını çekiyor. AB ayrıca 1 Mayıs'ta İstanbul'da gösteri yapan işçilere karşı ‘orantısız güç kullanımı' konusunda soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı." (Elitsa Vucheva, 08/05)
RUSYA BASINI:
Regnum: "Azerbaycan, AB'nin Gürcistan Konusundaki Deklarasyonunu Destekliyor": "Azerbaycan'ın APA ajansı, Azerbaycan'ın, Gürcistan ve Rusya arasındaki gerginliğin artmasına ilişkin AB'nin kabul ettiği deklarasyonu desteklediğini bildirdi. Söz konusu deklarasyonda, hem Rusya hem de Gürcistan'ın ikili ilişkilerde gerginliği artırabilecek her türlü hareketten kaçınmaları gerektiği, ayrıca AB'nin, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklediği ifade edildi. Bu deklarasyonu aynı zamanda Türkiye, Ukrayna, İzlanda, Liechtenstein, Norveç, Hırvatistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek de destekliyor." (08/05)
SIRBİSTAN BASINI:
Danas: "Fransa, Türkiye'nin Üyelik Müzakerelerini Engellemeyecek": "Türkiye'nin AB'ye üye olmasına en çok karşı çıkan ülkelerden biri olan Fransa, 1 Haziran'da başlayacak. AB Dönem Başkanlığı süresinde Ankara'nın Avrupa Birliği'ne katılması yönündeki çabalarını engellemeyeceğini açıkladı. Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet, Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Fransa'nın Türkiye-AB müzakerelerini engelleme niyetinde olmadığını açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy birçok defa Türkiye'nin Avrupa'ya ait olmadığı düşüncesinden yola çıkarak, Fransa'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu açıklamıştı. Ancak, salı günü Ankara'yı ziyaret eden Jean Pierre Jouyet, Fransa'nın AB'ye başkanlık ederken objektif ve dengeli olacağını açıkladı. Babacan da, Fransa'nın dönem başkanlığının, ülkesinin AB'ye katılım sürecini yavaşlatmasını beklemediklerini ifade ederek, Ankara'nın bu doğrultuda somut gelişmeler beklediğini açıkladı. 2005 yılında Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerine başlamasından bu yana, üyelik için gereken 35 başlıktan ancak altı tanesi tamamlandı. Türkiye'nin AB üyesi olması konusu, AB ülkeleri arasında bir bölünmeye yol açtı. Başta Fransa ve Almanya, Ankara'nın bütün çabalarına rağmen bu üyeliğe karşı çıkarak, tam üyelik yerine ‘imtiyazlı ortaklık' teklif ediyor. Ankara'daki Türkiye-AB Troykası Toplantısını yöneten AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, toplantı çerçevesinde bu yılın Türkiye'deki reform süreci için karar verici bir yıl olacağını açıklayarak Türkiye'nin bu yıldan, ‘sonuna kadar' istifade etmesi gerektiğini vurguladı." (08/05)
NOT: Bu bülten, 8 Mayıs 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.