2008-01-21 AB Bülteni

Son Güncelleme: 23 Şubat 2008

2008-01-21 AB Bülteni

 

Bülten No : 009                                                                                                                                                                   21 Ocak 2008


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

ABD BASINI:
Amerika'nın Sesi Radyosu: "DTP Milletvekili Ahmet Türk Berlin'de": "DALAMAN: Ahmet Türk son yıllarda Avrupa Birliği sürecinde Kürtçe'nin serbest bırakılması gibi reformları yetersiz ve kandırmaca olarak niteliyor. Türk, Erdoğan hükümetinin bu konuda verdiği sözleri yerine getirmediğini iddia ediyor." (18/01)

ALMANYA BASINI:
Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Kendiliğinden Oluşum": "Böckelmann kitabında, ABD'nin güçlü bir Avrupa'nın oluşmasını engellemek hedefinde olduğunu ve bu bağlamda Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ve şayet bu gerçekleşirse Avrupa'nın nihai olarak küçük devletçikler olarak parçalanacağı tezini ortaya atıyor. Böckelmann tuhaf bir komplo teorisi olan, uluslararası sermaye piyasasının, ABD yönetimine, Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu için diretmesi yönünde baskı uygulamasından ve bu şekilde Avrupa'nın mahvedilmek istenmesinden bahsediyor." (Gustav Falke, 18/01)

Frankfurter Rundschau: "Masumiyet Anında": "Almanya'daki ders kitaplarında Ermeni soykırımının yer alması ve Türkiye'nin AB'ye olası üyeliğine ilişkin olarak yaşanan yoğun tartışmalar nedeniyle ‘Masumiyet Müzesi' sergisinin, geçtiğimiz yıllarda siyasi açıdan daha ziyade soluk geçen kitap fuarında, siyasi tartışmalar için fazlasıyla malzeme sunacağı daha şimdiden tahmin edilebilir." (Matthias Arning, 18/01)

Süddeutsche Zeitung: "Karamanlis, Türkiye'yi Ziyaret Edecek": "İki NATO üyesi ülke arasındaki ilişkiler gergin. Kıbrıs konusundaki anlaşmazlıklar ve Ege Adaları, iki ülke arasındaki ilişkileri menfi etkiliyor. Son zamanlarda ise Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB üyeliği adaylığını desteklemesi nedeniyle iki ülke arasında bazı yakınlaşmalar gözlemleniyor." (18/01)

Junge Welt: "Uzlaşma Yerine Tamirat": "Türk Parlamentosunun Adalet Komisyonu perşembe günü, kamulaştırılan gayrimenkullerin ülkedeki gayrimüslim azınlıklara iadesini düzenleyecek bir yasa için yolu açtı. Bu nedenle de bu yeni yasa, daha büyük giderlerin engelleneceği ve AB'nin yine de hoşnut edileceği bir tamirat niteliğinde." (Nico Sandfuchs, 19/01)


AVUSTURYA BASINI:
Österreich: "Erdoğan'ın Partisi Türban Nedeniyle Kapatılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya": " Yeni Anayasa, AKP'nin isteği üzerine, Türkiye'nin AB hedefini göz önünde bulundurularak, kişi hak ve özgürlüklerini daha da güçlendirmeyi hedefliyor. (18/01)

Wiener Zeitung: "Sarkozy'nin Planları Protestolara Neden Oldu": "Sarkozy'nin 25 ülkeyi kapsayacak Akdeniz Birliği oluşturma projesi büyük tartışmalara neden oldu. Fransız Cumhurbaşkanı'nın inisiyatifi, AB içinde tepki oluşturuyor. Girişim, AB'ye üye olmayan diğer ülkelerde ise kabul görmüyor. Konuyla ilgili konuşan Türkiye Başbakanı Erdoğan, Sarkozy'nın girişiminin "temelden yoksun" olduğunu belirtiyor. Türk hükümeti, Sarkozy'nin inisiyatifinin asıl amacının, Türkiye'nin AB üyeliğini engellemek ve Türkiye'yi, kurulacak bir Akdeniz Birliği ile ortaklığa bağlamak olmasından endişe ediyor." (Klaus Huhold, 18/01)


FRANSA BASINI:
AFP: "Dink'in Ölümünden Bir Yıl Sonra Ankara Ceza Kanununu Değiştirmeye Hazır": "BİA2'ye göre, Avrupa Birliğinin baskısıyla Türkiye'de insan haklarını güçlendirmek için yapıldığı kabul edilen reformlar çerçevesinde en fazla iki buçuk yıl önce bu maddenin yürürlüğe girmesinden bu yana en az 99 gazeteci ve yazar takibata uğradı." (Nicolas Cheviron, 18/01)

İNGİLTERE BASINI:
The Times: "Türk Ceza Kanunu": "Türk Parlamentosu gelecek hafta 301'deki değişiklikleri tartışacak, ancak sert cezalar içeren ‘Türk milletine iftira" suçu değişiklik kapsamında olmadığı için, bu yasa değişikliği yeterli görünmüyor. Maalesef Türkiye ile müzakereleri sürdüren Avrupa Birliği, bu tehlikeli yasaların yürürlükten kaldırılması yerine düzeltilmesinde ısrar etti. İngiltere ve AB şimdi, 301. maddenin artık bir baskı aracı olarak kullanılmamasını ve başka kimselerin fikirlerini açıkladıkları için öldürülmemelerini yahut tutuklanmamalarını sağlamak zorunda." (Agnes Callamard, Jonathan Heawood, Henderson Mullin, 19/01)

Reuters: "Papadopulos Cumhurbaşkanı Seçileceğinden Emin": "Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos ve sekiz kişi bugün, 17 Şubat'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için adaylık başvurusunda bulundu. Söz konusu seçimler, adanın yeniden birleştirilmesi müzakereleri ve Türkiye'nin AB'ye katılım umutları açısından kilit önem taşıyor. (Michele Kampas, 18/01)

Reuters: "Türkiye'nin AB Geleceği Yeni Reformlara Rağmen Karanlık": Türkiye, AB'ye üyelik girişimini 2008'deki önceliği olarak beyan ettiyse de ülkede Müslümanlara has başörtüsüne uygulanan yasağı kaldırma ve Anayasa'yı değiştirme hamleleri AB'yi tatmin edecek reformların uygulanmasına engel teşkil edebilir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu hafta bir konuşmasında, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi iç meselelerin 2007'de Türkiye'nin bütün siyasi enerjisini tükettiğini söyledi. Gül, ‘2008 Avrupa Birliği yılı olacaktır.(...) Hükümetin eylemlerini yakından izleyeceğim' dedi. Türkiye'nin AB davasına olan bağlılığını gösterecek olan turnusol testi, Türk Ceza Kanunu'nun 301 sayılı maddesidir. "Türklüğe" hakareti suç sayan bu madde uyarınca onlarca yazar ve akademisyen hakkında dava açıldı. Bu maddenin değiştirilmesi veya tamamen kaldırılmasında, AB ısrarcı." (Gareth Jones, 18/01)


İRAN BASINI:
Fars Ajansı: "Erdoğan, Sarkozy ve Merkel'i Eleştirdi": "Türkiye'nin AB üyelik sürecinin, dış politikalarının temel hedefini oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, ‘Dış politikamızda, AB üyeliği gözardı edilemez. Türkiye, AB ile müzakere sürecini tam üyelik niyetiyle sürdürüyor. İspanyol dostlarımız şu ana kadar AB üyeliğimizi samimi bir şekilde desteklediler. 2005 yılında üye ülkelerin oy çokluğuyla onayladığı kriterler çerçevesinde müzakere sürecinin devam etmesini bekliyoruz' dedi." (18/01)


İSPANYA BASINI:
El Pais: "Uzun Çöl Yolculuğu": "Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya ziyareti, Avrasya ülkesinin Avrupa Birliği'ne girişi hakkındaki tartışmayı yeniden alevlendirdi. İspanya Hükümet Başkanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Türk katılımına olan desteğini açıkça ifade ederken, Erdoğan da, Avrupa Komisyonunun teknik tüm isteklerini yerine getirdiklerini hatırlatmak ve ülkesinin AB tarafından neden kabul edilmediğini makul şekilde sormak için fırsattan yararlanıyordu. Türk Başbakan için ülkesi, AB'nin yeni birçok üyesinden farklı olarak Maastricht kriterlerini tamamladı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımı, 40 yıldan fazla süren ve resmi olarak 2004'te başlayan uzun ve işkence dolu bir yola damgasını vurdu. Müzakereler çoğunlukla, siyaset, din, medeni haklar ve ekonomi konularında şartlandırıldı. Erdoğan da, ülkesinin girişini hızlandırmak için ekonomiye sık sık atıfta bulundu. Veriler, Türkiye ekonomisinin Birlik standartlarına uyumunu sağlamak için sergilediği yoğun çabalar sonucunda son dönemde Avrupa Birliği'ni ikiye katlayan hacimde büyüdüğünü gösteriyor." (F.C. Rumuzlu, 20/01)

El Pais: "İttifaklar Ve... Saygı Üzerine": "Kıbrıs, AB'nin üyesidir ve Kıbrıs Türkleri de Avrupa vatandaşı gibi tüm haklardan faydalanıyorlar. Kıbrıs, Türkiye'nin Avrupa perspektifini destekliyor. Bununla birlikte, tüm üye devletlerin paylaştığı AB ilke ve değerlerine saygı istiyor." (Andreas Hadjithemistos, 18/01)


İSRAİL BASINI:
Jerusalem Post: "Ankara Orta Doğu'da Güç Gösterisi Yapıyor": "Ancak ABD ile son gerginliklere rağmen doğudaki Müslüman komşulara artan ilgiyle, hem Türk politikacılar, hem de uzmanlara göre, Ankara, şimdilik Batı ile ilişkilerine sırtlarını dönmüyorlar. Türkiye Avrupa'nın bazı başkentlerindeki önemli direnişe rağmen AB üyeliği girişimine devam ediyor." (Yigal Schleifer, 18/01)


İSVİÇRE BASINI:
Neue Zürcher Zeitung: "Erdoğan'ın Reform Motoru Teklemeye Devam Ediyor": "Diğer alanlarda ise Erdoğan'ın iki buçuk yıl önce AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasından beri teklemekte olan reform motoru hala hız kazanmadı. Yapılması olası görünen tek reform, Merkez Bankasının, Ankara'dan İstanbul'a taşınması." (Jan Keetman, 18/01

İTALYA BASINI:
Tempi: "Korkunun Arkasında": "Avukata göre, Türkiye sadece bu yazarlardan ve aydınlardan değil, en başta Avrupa'dan korunmalı. Bir gün ülkesinin AB'ye üye olacağı düşüncesi belki de onu rahatsız ediyor. Nitekim, AB'nin hedefi Türkiye'yi sahiplenmek ve dini köklerinden başlamak suretiyle onu yok etmek." (Marta Ottoviani, 18/01)


KIBRIS RUM BASINI:
Kıbrıs Haber Ajansı: "Markulli: Avrupa Akdeniz Ülkeleri Dışişleri Bakanlarının Kıbrıs'ta Toplanmaları Önemli Bir Olay": "Uluslararası meseleler, bölgesel konular, Orta Doğu'daki barış süreci, yasadışı göç konusu, doğal afetlere müdahale mekanizması ve Akdeniz Birliği oluşturulması konuları, toplantının gündem maddelerini oluşturuyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos da söz konusu toplantının Baf'ta yapılmasıyla, Kıbrıs'ın AB içinde oynayabileceği rolün kanıtladığını açıkladı." (18/01)

Politis: "Karamanlis'in Ankara Ziyareti": "Tasos Papadopulos'a göre Türkiye: Ülkesinin deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti'nin gemi ve uçaklarına açmasına ilişkin AB Zirve Toplantısının ortak kararlarını uygulamıyor."(18/01)


LÜBNAN BASINI:
As Safir: "Ordu, Üniversitelerdeki Türban Yasağına Karşı Çıkmaktan Vaz mı Geçti?": "Bazı üniversite rektörlerinin türban yasağının kaldırılmasına karşı çıktığı ve buna gerekçe olarak Anayasa Mahkemesi ile AB İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını gösterdikleri sırada MHP lideri Devlet Bahçeli, sorunun Anayasa'daki tek bir cümlenin düzeltilmesiyle giderilebileceğini açıkladı bir yıl sürebilecek yeni anayasa savaşını mı bekleyecek?" (Muhammed Nureddin, 18/01)


MISIR BASINI:
El Cumhuriye: "Mübarek: Türkiye'nin Orta Doğu Barış Çabalarında Rolünün Devamını Bekliyoruz":

"(...)

SORU: Türkiye'nin AB'ye katılımı, Mısır açısından ne gibi bir önem taşır? Bu katılımın reddedilmesi durumunda anlamı ne olur? Bunu, AB'nin bir Hristiyan kulübü olarak bir Müslüman ülkenin üyeliğini reddetmesi şeklinde algılayacak mısınız?

MÜBAREK: Mısır'ın Türkiye ve AB ile verimli işbirliği ilişkileri vardır. Türkiye'ye Serbest Ticaret Anlaşması ve AB'ye Avrupa komşuluk politikası çerçevesinde ortaklık anlaşmasıyla bağlıyız. Türkiye ile AB Komisyonu arasında cereyan eden müzakereleri izliyoruz ve başarılı olmasını diliyoruz. Bu, AB'ye katılım için istenilen uyuma ilişkin birçok dosyayı kapsayan müzakerelerdir. (...)" (Mehmet Ali Birand, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile yapılan mülakat, 18/01)


RUSYA BASINI:
Ria Novosti: "Nabucco Projesi, Avrupa İçin Bir Güvencedir": "Bu proje, Avrupa için bir güvence olduğunu söylemek gerekiyor. Dört bin kilometre uzunluğundaki doğalgaz boru hattı, Türkmenistan veya Kazakistan'dan başlayıp Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçtikten sonra AB ülkelerine kadar uzanacak." (İlgar Velizade, 18/01)


YUNANİSTAN BASINI:
Yunanistan Radyo TV Kurumu: "Karamanlis'in Ankara Ziyareti Mecliste": "Karamanlis, bu ziyaretin, ikili işbirliği çabalarının devamı ettirilmesi, güven arttırıcı önlemlerin takviye edilmesi ve genişletilmesi, Türkiye'nin AB ilkelerine uyumu için teşvik edilmesi ve nabız yoklama amacıyla yapıldığını söyledi." (18/01)

 


NOT: Bu bülten, 18-21 Ocak 2008 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir