2008-01-17 AB Bülteni

Son Güncelleme: 23 Şubat 2008

2008-01-17 AB Bülteni

 

Bülten No : 007                                                                                                                                                                    17 Ocak 2008


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ


ALMANYA BASINI:
Frankfurter Allgemeine Zeitung'da "Erdoğan, Sarkozy'i Kınıyor": "Türkiye Başbakanı Erdoğan, Madrid'de yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanını çok konuşmakla suçladı. Erdoğan, ‘Sarkozy, seçim kampanyasını kısmen Türkiye üzerinden yaptı. Bu durum şimdi anlaşmamızı zorlaştırıyor. Kendisine, daha önce de Türkiye'nin üyeliğine karşı direnişini dışa yansıtmamasını tavsiye etmiştim. Ancak o, medya üzerinden konuşmaya devam ediyor' dedi. Salı günü İspanya Başbakanı Zapatero ile ‘Medeniyetler İttifakı"nın ilk forumunun açılışını yapan Erdoğan, buna karşılık, kendisini AB üyeliği meselesinde "hiç yalnız bırakmayan' İspanyol ‘dostunu' övdü. Zapatero da Erdoğan'la yaptığı görüşme sonrasında, ‘Türkiye'yi AB'de görmek istediklerini' vurguladı. Erdoğan, Sarkoyz'nin Akdeniz Birliği projesinin ‘zemini olmadığını' ifade etti." (Leo Wieland, 16/01)

Die Welt: "Medeniyetler İttifakı ile mi Dünya Kurtarılacak?": "Bu toplantının BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon himayesinde, İspanya'nın başkentinde gerçekleşmesi, Başbakan Zapatero için gurur duyulacak bir olay. Zira, Medeniyetler İttifakı, kendisiyle Türk meslektaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın fikriydi. İki politikacı Eylül 2004'te, İspanya'nın o güne kadar yaşadığı en şiddetli İslamcı saldırının ardından bu öneriyi gündeme getirmiş, ancak öneri bir yıl sonra, dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, ittifakı BM himayesinde bir girişim olarak ilan etmesiyle uluslararası alanda itibar kazanmıştı. İslam'la dengenin sağlanmasını hedefleyen projeye tam da Zapatero ile Erdoğan'ın birlikte destek aramaları tesadüf değil. İki politikacı buna gerekçe olarak, Avrupa, Orta Çağ'ın derinlerindeyaşarken, güneydeki Hristiyan, Yahudi ve Müslümanların eşzamanlı olarak açılım gerçekleştirdiği İber Yarımadası'nın kültürel altın çağını yaşamasını ve Osmanlı İmparatorluğunun da daha sonrasında çok kültürlü toplumu sayesinde gelişmesini gösteriyorlar." (Ute Müller, 16/01)


AVUSTURYA BASINI:
Die Presse:
"Aşırı Eğilimlilerin Kışkırtıcı Tutumu İzole Edilmeli": "Sosyalist politikacı, ‘Uygarlıklar Paktı' başlığı altında, kuzey ile güneyin, doğu ile batının birlikte yaşamaları konusunda tartışmak üzere 63 ülkenin temsilcisini Madrid'de biraraya getirdi. Zapatero, taslağını 2004'te BM'ye verdiği forumu, 2006 Kasım'ında Mallorca'da kurdu. Türk meslektaşı Recep Tayyip Erdoğan da kuruluşta hazır bulundu. İspanya'nın bu girişimine, Zapatero'nun projedeki en önemli ortağı da katıldı. Erdoğan, Madrid'de, ‘Bilgi ve değerlerin globalleştiği bir dünyada, toplumların birbirlerine yakınlaşmalarının kaçınılmaz olduğunu" belirtti. Erdoğan, ülkesinin AB üyeliğine başvurusunu sağlamlaştırmak için bu forumdan yararlandı ve Türkiye'nin üyeliği karşısına çıkarılan bütün engellerin, "dünyanın barış ve istikrarı karşısında çıkarılan engeller' olduğunu söyledi. İspanya, Zapatero'nun muhafazakar selefi Jose Maria Aznar zamanında da birçok kez, Türkiye'nin Birliğe alınmasını desteklediğini açıklamıştı." (Nikolaus Nowak, 16/01)

BELÇİKA BASINI:
La Libre Belgique: "Medeniyetler İttifakını Hayata Geçirmek": "Medeniyetler ittifakın başarısının ‘terörizmin panzehiri' olacağını belirten Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise, ‘hedefin, hoşgörüsüzlüğün arttığı bir dünyada bir boşluğun doldurulması olduğunu' belirtti. Erdoğan, ‘Türkiye'nin AB'ye üye olması, medeniyetler ittifakının açık bir belirtisi olacaktır' dedi ve ‘bu üyeliğin milyonlarca insan tarafından beklendiğini' kaydetti." (16/01)

FRANSA BASINI:
Les Echos: "Türkiye Avrupa'dan Silinince": "Ancak buradan Avrupa karar politikalarının ne kadar kapalı yürütüldüğü, Türkiye hakkındaki ikili bir tutumun varlığı ve Avrupa'nın artık bir vatan olarak algılanmayıp, Avrupa vatanları düşüncesine bir geri dönüş olduğu ortaya çıkıyor. Bu nedenle tüm Eurogroup bakanlarına, Türkiye'nin madeni avroların ortak yüzünde yeniden yer alması yönünde talepte bulunduk. Talebimiz hayata geçirilirse basılmış hatalı paralar, koleksiyoncuların mutluluğuna mutluluk katacak ve zamanla değiştirilecektir." (Marco Cappato, Marco Pannella, Marco Pannella, 16/01)


İSPANYA BASINI:
El Perıodıco: "Türkiye, AB'ye Girişini Zapatero'nun İttifakıyla Şartlandırıyor" "Erdoğan, Medeniyetler İttifakının başarısını Türkiye'nin girişine bağlıyor. Başbakan, ‘AB'ye giriş, İttifakın mümkün olduğunu gösterecektir. Türkiye'nin yolundaki herhangi bir engel, dünya barışı için bir engel olacaktır' diye konuştu. Türkiye, bu tarihi adımı yıllardır Brüksel ile müzakere ediyor. Belki en iyimser takvimlere göre 2015'te olabilir. Şu sıralar Türkler, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin muhalefetine ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in çekincelerine karşı koyuyor. Bu arada İspanya Hükümeti ise katılım yanlısı. Dün Zapatero, Erdoğan'ın tehdidini açıkça kabullendi." (Pilar Santos, 16/01)

Europa Press: "Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye Katılımına Olan Engellerin Dünya Barışına da Engel Olduğu Konusunda Uyarıyor": "Erdoğan'a göre, ‘benzersiz durumuyla' Türkiye, ‘bütün dünyada milyonlarca kişinin beklediği' katılım için gerekli şartları tamamlayacak, bunun dışında hiçbir kayırmacılık beklemiyor. Bununla birlikte, Ankara'nın katılımının ‘Medeniyetler İttifakı'nın mümkün olduğu ve uluslararası barışa hizmet edeceği' anlamına geldiğinin açık bir emaresi olacağını belirtti. ‘Türkiye'nin yolundaki herhangi bir engelin, dünya barış ve istikrarı için de bir engel olacağı' uyarısında bulunarak, ülkesinin çok kültüre sahip olmasından başka ‘laik ve hukuk devleti' olduğunu savundu." (16/01)


RUSYA BASINI:
Prime-Tass:
"Erdoğan, Ülkesinin AB Üyeliğinin Gerçekleşmesini, Medeniyetler İttifakı İnisiyatifinin Başarısına Bağladı": "Türkiye Başbakanı, Ankara'nın Avrupa Birliği'ne üye olabilmek için gerekli tüm şartları yerine getirmeye hazır olduğunu ifade ederek, bu yoldaki her türlü engelin dünya barışı önünde bir engel olduğunu belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye katılması halinde, medeniyetler ittifakının gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Başbakan, Medeniyetler İttifakı'nın artık ‘olgun hale geldiğinin' altını çizdi ve İttifakın üyesi olarak 80'den fazla ülke ve uluslararası kurumun bulunmasının, inisiyatifin evrensel karakter taşıdığının bir kanıtı olduğunu kaydetti." (16/01)

 


NOT: Bu bülten, 16 Ocak 2008 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.

Bu döküman ab.gov.tr sitesinde bulunan makaleden otomatik üretilmiştir