Son Güncelleme: 07 Aralık 2007
Bülten No : 159 30 Kasım 2007
DIŞ BASINDA TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ
ABD BASINI:
Amerika'nın Sesi Radyosu: "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Başbakanı Fillon İle Görüştü": "İzmir'in Dünya Expo-2015 fuarına adaylığı için temaslarda bulunmak üzere Paris'e gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gezisinin ikinci gününde Fransa Başbakanı François Fillon ile Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinde görüştü. İki politikacı görüşmede, ülkeleri arasında uzun süredir medya aracılığıyla devam eden ve krize yol açan konuları doğrudan görüşme şansı yakaladı. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, sorular üzerine, Türkiye ile Fransa arasında gerçek bir krize dönüşen Türkiye'nin AB üyeliği konusuna değindi. Gül, Fransa'nın AB yolunda bir engel oluşturmayacağı ve aralık ayında açılması beklenen iki yeni başlığa da karşı çıkmayacağı izlenimi edindiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Sarkozy'nin Akdeniz Birliği önerisini değerlendirirken de Akdeniz Birliğinin Türkiye'nin AB üyeliğinin alternatifi olamayacağını kaydetti. (28/11)
ALMANYA BASINI:
Die Welt: "İmtiyazlı Ortaklık En Doğru Çözümdür": CDU Genel Sekreteri Roland Pofalla ile yapılan mülakatın Türkiye ile ilgili bölümünün çevirisi şöyledir:
SORU: Parti programınızda Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili ifadeler yoğun çekişmelere neden oluyor. Bu konu neden bu kadar hassas? Acaba CDU'lu üyeler aslında göç konusunda mı bir karar almak istiyorlar?
POFALLA: Öncelikle şunu belirteyim Almanya bir göç ülkesi değil, entegrasyon ülkesidir. Bu konuda ülkemizde muazzam gelişmeler kaydedilmiştir. Türkiye'nin AB üyeliği meselesinde, AB'nin üye kabul edebilme ve Türkiye'nin üye olabilme kapasitesi olmak üzere iki husus bulunmaktadır. Bu meselenin temelidir. Bizim yaklaşımımız ise bellidir. Türkiye ile yapılacak olan imtiyazlı bir ortaklık en doğru çözümdür. (Mariam Lau ve Philipp Neumann, 28/11)
AVUSTURYA BASINI:
Österreich: "Türkiye Akdeniz Birliği Konusunda Temkinli": "Türkiye, Fransa tarafından planlanan Akdeniz Birliği konusuna temkinli yaklaştığını açıkladı. Abdullah Gül, salı günü Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önerdiği Akdeniz Birliğinin Türkiye'nin AB'ye katılımına bir alternatif olmadığını söyledi. Gül, ülkesinin AB ile olan ilişkisinin hukuki temellere dayandığının da altını çizdi. Gül ayrıca, müzakerelerin devam ettiğini ve hedefin de belli olduğuna vurgu yaptı. Gül, bu nedenle, Sarkozy'nin AB üyeliğine alternatif olarak sunduğu önerinin söz konusu dahi olamayacağını açıkladı. Türkiye'nin AB üyeliğine şiddetle karşı çıkan ve buna alternatif olarak Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık vaadinde bulunan Sarkozy, gelecek yıl için iktisadi, siyasi ve kültürel temellere dayanan bir Akdeniz Birliği kurmayı hedefliyor. Bu düşünceye karşı çıkanlar ise, AB ile Akdeniz ülkeleri arasında -Mısır ve Türkiye'nin de içinde yer aldığı- Avrupa-Akdeniz Ortaklığının (EuroMed) varolduğunun ve bunun daha da güçlenmesi gerektiğinin altını çiziyor." (28/11)
İNGİLTERE BASINI:
Reuters: "AB Reformları Hızlandırması İçin Sırbistan'a Bir Milyar Avro Hibe Etti": "Sırbistan ile AB arasında bugün, Belgrad'ın, AB üyeliği için gerekli reformlara hız vermesini sağlamak için önümüzdeki beş yıl için bir milyar avroluk hibe anlaşması imzalandı. Söz konusu anlaşma, Sırbistan'a, Batı Balkanlar ve Türkiye gibi AB'ye katılmak isteyen ülkelere ayrılan, ‘katılım öncesi yardım' kapsamında verilmesi planlanan 11.5 milyar doların, bir milyar dolarından yararlanma imkânı sunacak. Sırbistan Başbakan Yardımcı Bozidar Djelic bugün imzalanan anlaşmada yardımın herhangi bir koşula bağlı olmadığını ifade etti. Djelic, paranın hukuk ve eğitim sistemi, kolluk kuvvetlerine ilişkin reformlara hız kazandırılması ve çevreyi korumaya dönük çalışmalarda kullanılacağını belirtti." ( 29/11)
NOT: Bu bülten, 28-29 Kasım 2007 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.