Son Güncelleme: 03 Temmuz 2019
Avrupa Birliği'nin sembollerinden biri Avrupa Marşı'dır. Avrupa Marşı, Ludwig Van Beethoven tarafından 1823 yılında bestelenen 9. Senfoni'nin son bölümü olan ‘Ode to Joy'dan ilham alınarak hazırlanmıştır.
9. Senfoni'nin ‘Neşeye Övgü' anlamına gelen ‘Ode to Joy' bölümü, Friedrich Schiller'in 1785 yılında kaleme aldığı ‘An die Freude' adlı şiirine dayanmaktadır. Schiller bu şiirinde, insan ırkının kardeşlik ortamı içinde yaşaması idealine yer vermiştir. Beethoven, benzer düşüncelere sahip olduğu için ‘Neşeye Övgü' bölümünü Schiller'den esinlenerek yazmıştır.
Beethoven'in 9. Senfonisi'nin son bölümünden uyarlanan Avrupa Marşı, 1972 yılında Avrupa Konseyi tarafından kabul edilmiştir. Bu yüzyılın en önemli şeflerinden biri olan Herbert von Karajan, Avrupa Konseyi'nin ricasını kırmayarak, solo piyano, nefesli çalgılar ve senfoni orkestraları için üç adet enstrümental düzenleme yazmıştır.
Avrupa Marşı'nda herhangi bir lirik (yazılı) anlatım yoktur. Ancak müziğin evrensel dili kullanılarak AB'nın öncelikleri olan özgürlük, barış ve dayanışma konularında mesajlar verilmektedir.
1985 yılına gelindiğinde Avrupa Marşı, Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları tarafından birliğin resmi marşı olarak kabul edilmiştir. Unutulmamalıdır ki, Avrupa Marşı üye ülkelerin milli marşlarının yerini almayı değil, paylaşılan ortak değerleri ve farklılıklar içinde birlik olabilme başarısını kutlamayı hedeflemektedir.