ENGLISH
  Güncelleme: 31/08/2009

2009-05-22 AB Bülteni

2009-05-22 AB Bülteni

 

Bülten No : 73 22 Mayıs 2009


DIŞ BASINDA
TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

 

BELÇİKA BASINI

Euobserver: "Türkiye AB Üyeliği Girişimi Konusunda Teminat Aldı" : "Görevdeki ve görevi devralacak AB dönem başkanlıklarının yanı sıra Avrupa Komisyonu dün, Fransa ve Almanya'nın sıklıkla tekrarladıkları muhalefetlerine rağmen Türkiye'ye, Avrupa Birliği ile tam üyelik için müzakerelerde bulunduğu konusunda teminat verdi. Brüksel'de Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından AB'nin genişlemeden sorumlu Komiseri Olli Rehn, "Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin AB katılım sürecinin Ekim 2005 tarihinde AB'ye üye tüm ülkeler ile Türkiye'nin oy birliğiyle kabul edilen müzakere çerçevesine dayalı olarak devamı konusunda kararlıdır." şeklinde konuştu. Sürecin uzun olacağını belirten ve Ankara'dan gerekli reformları uygulamayı sürdürmesini isteyen Rehn sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin üyeliği AB'nin temel çıkarlarındandır. Ülke, ifade özgürlüğü, kadın hakları, sendikal haklar gibi hakların yanı sıra basın özgürlüğü gibi temel özgürlükleri sağlamalıdır." AB Dönem Başkanlığını 1 Temmuz 2009 tarihinde Çek Cumhuriyeti'nden devralacak olan İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt gibi Çek Dışişleri Bakanı Jan Kohout da Çek AB Dönem Başkanlığı adına Rehn'in açıklamalarının benzeri açıklamalarda bulundu. Kohout, üye devletlerin verdikleri sözlere sadık kalmasının önemli olduğunu söylerken, Bildt, Temmuz 2008'de, "Üzerinde mutabakata varılan Avrupa katılım süreci programını gerçekleştirmeye kararlıyız." dedi.(...) (Elitsa Vucheva/21/05)

 

FRANSA BASINI

AFP: "Türkiye, Kıbrıs Barış Müzakerelerinin Hızlandırılmasını İstedi": "Türkiye bugün, BM himayesi altında Kıbrıs'ta yürütülmekte olan barış müzakerelerinin hızlandırılmasını istedi ve Avrupa Birliğine üyelik ile Kıbrıs sorunu arasında her türlü bağı reddetti. Kıbrıslı Türk mevkidaşı Hüseyin Özgürgün ile görüştükten sonra açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Taktik oyalamalar, zaman kazanma çabaları ve Türkiye'nin üzerinde Avrupa Birliği baskısı oluşturma gayretleri iyi niyet göstergesi olarak görülemez" dedi.(...) Davutoğlu bugün, kendisini AB'ye bağlayan Gümrük Birliği Anlaşması'ndaki yükümlülüklerine rağmen, Türkiye'nin Kıbrıs Rum gemilerine limanlarını ve havaalanlarını açmayı reddetmesi konusunda kararlı bir tutum sergiledi. Bakan, "AB'nin taahhütlerini yerine getirmede başarısız olduğu ortada iken Türkiye'ye baskı yapmak iyi niyet gösterisi olarak görülemez" diye konuştu. Bakan, 2004'de BM barış planına desteklerinin karşılığı olarak AB'nin, Kıbrıslı Türklere uygulanan ekonomik yaptırımları hafifletme sözüne atıfta bulunuyordu."(21/05)

 

RUSYA BASINI

Ria Novosti: "Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Türkiye'nin AB Üyeliği Sürecinden Geri Dönüş Yok": "Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ülkesinin AB üyeliğine karşı tutum alan bazı Avrupa ülkelerinin liderlerini eleştirdi. Türk medyası, Bakanın şu sözlerine yer verdi: "AB üyeliği ile ilgili müzakereler sürecinden geri dönüş yok. Bu tek taraflı bir ilerlemedir ve bundan geri dönüş veya sağa sola sapmak asla mümkün değildir." Davutoğlu'nun konuşması, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklemeyen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin açıklamalarına cevap olarak yapıldı."(21/05)

YUNANİSTAN BASINI

Pontiki: "Korkusuz Dora": (...) Yani, Yunan hükûmeti Ankara'nın Ege'de faal olarak inşa ettiği talepler çerçevesine "tahammül etmeye" ve -güçlü Avrupalı ortaklar değil de- Amerika öyle istediği için Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklemeye devam etmeye davet ediliyor. (...) Atina'nın, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekleme niyeti ifade edilecek.(...) Amerikalılar ve Türk hükûmetinin bir bölümü bütün bunları AB halısının altına gizlemeye çalışıyor. Yunan diplomatik çevrelerin ifadelerine göre, Türkiye'nin Avrupa hayallerinin yeniden gündeme gelmesi Obama'nın kısa süre önce Ankara'ya yaptığı ziyaretle ve Türkiye'nin AB'ye üye olması gerektiğine dair resmî olarak yapılan açıklamalarla bağdaştırılmalıdır."(21/05)

 

NOT: Bu bülten, 21 Mayıs 2009 tarihinde Genel Müdürlüğümüze ulaşan haber ve yorumlardan derlenerek hazırlanmıştır.


Güncelleme: 31/08/2009 / Hit: 1,601

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı