ENGLISH
  Güncelleme: 24/10/2020

Bakan Yardımcısı Büyükelçi Kaymakcı Eğitim Müşavirleri ile Bir Araya Geldi

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı “Türkiye-AB İlişkileri Ekseninde Eğitim” seminerinde  yurtdışındaki eğitim müşavirleri ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün Eğitim Diplomasisi Seminerlerinin konuğu olarak Pekin’den Toronto’ya dünyanın dört bir yanındaki Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Teşkilatı Temsilcilerine “Türkiye-AB İlişkileri Ekseninde Eğitim” başlıklı bir seminer verdi.

Seminerde, AB eğitim politikası, ülkemizin Avrupa Birliğine üyelik süreci, eğitim alanında yürütülen çalışmalar, yurt dışında eğitim fırsatları ile eğitim müşavirleri ve ataşelerinin bu süreçte katkı sunabileceği konular yer aldı.

Eğitimde Ortak Politika Değil Ortak Hedefler

Bakan Yardımcısı Kaymakcı konuşmasında; Avrupa Birliği’nde eğitim konusunun üye ülke ülkelerin yetkisinde olduğunu ve ortak bir eğitim politikasının bulunmadığını, buna rağmen Birliğin eğitim konusunda ortak hedefler belirlediğini vurguladı. Kaymakcı AB’nin eğitim alanındaki ortak hedeflerinin;

  •  Hayat boyu öğrenme ve hareketliliği geliştirme,
  •  Eğitimin kalitesinin artırma,
  •  Çok sayıda yabancı dilin öğrenilmesini teşvik etme,
  •  Eşitliği, sosyal uyumu ve aktif vatandaşlığı teşvik etme,
  •  Avrupa kimliği bilincini artırma,
  •  Becerileri AB genelinde tanımak,
  •  Girişimcilik, yaratıcılık ve yenilikçilik

şeklinde sıralandığını belirtti.

Bakan Yardımcısı Kaymakcı ayrıca AB’nin üye ülkelere “her bir üye ülke milli gelirinin en az %5’ini eğitime ayırmalı” şeklinde verdiği mesajı da aktardı.

Türkiye’nin paylaştığımız ortak değerler, kimliği, coğrafyası,  ekosistemi ve siyasi sistemi ile Avrupa’nın bir parçası olduğuna vurgu yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı, tarihte, kültürde, eğitimde, sporda, sağlıkta Türkiye’nin de Avrupalı olduğunu ifade etti.

AB ile ilişkilerimizdeki en önemli parametrenin üyelik ve katılım süreci olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Yardımcısı Kaymakcı, katılım sürecinin hali hazırda bazı siyasi mülahazalarla durağan bir seyir sergilese de  Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından stratejik hedef olarak belirlenen AB’ye katılım konusunda ülkemizin kararlı olduğunu ve AB’ye üye olacak şekilde AB müktesebatını izlemeye devam ettiğimizi ifade etti.

AB Programları ile Yüksek Lisans Olanakları

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, seminer kapsamında yurtdışında eğitim fırsatlarına da değinerek bu alanda önemli AB Programları ile yüksek lisans burs olanaklarının mevcut olduğunu, Eğitim Müşavirlerimizin görev yaptıkları ülkelerde bu fırsatları daha etkin bir şekilde tanıtarak daha çok vatandaşımızın yararlanmasına katkı sağlamalarının önemli olduğunu vurguladı. Bakan Yardımcısı Kaymakcı, “örnek vermek gerekirse, AB’nin en başarılı programlarından biri olan Erasmus Programı yükseköğretimi, yetişkin eğitimini, mesleki eğitimi, spor ve gençlik alanlarını kapsıyor. Erasmus Programının yanı sıra eskiden adı Avrupa Gönüllülük Programı olan Avrupa Dayanışma Programı ile program üyesi ülkelerde gönüllü çalışmalar yapmak mümkün. Bu programların yeni dönemi olan 2021-27 yıllarında da vatandaşlarımızın daha çok yarar sağlaması için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Erasmus’la Her Yıl 60 Bin Vatandaşımızı Yurtdışına Gönderiyoruz

Vize serbestisine de değinen Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, “Bu konu en çok öğrencilerimizi ve hareketlilik programlarına katılan vatandaşlarımızı etkiliyor. Erasmus Programı kapsamında yılda 60 bin vatandaşımızı yurtdışına gönderiyoruz. Bu sayının yaklaşık 20 binini yükseköğretim öğrencileri oluşturuyor, geri kalan 40 binini ise akademisyenler, öğretmenler, eğitim çalışanları, çıraklar, kalfalardan oluşuyor. Vize serbestisi özellikle eğitim dünyamızı yakından ilgilendiriyor çünkü ülkemizde en fazla hareketlilik ve değişim programlarına katılan grup Erasmus Programı faydalanıcıları ve gençler” ifadesini kullandı.

Sivil toplum alanındaki projeler ile AB Başkanlığı koordinasyonunda sağlanan Jean Monnet, Avrupa Koleji Burs Programı gibi diğer Avrupa ülkelerindeki eğitim fırsatlarına da değinen Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, eğitim ataşe ve müşavirlerimizden bulundukları bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşları, dernekler, birlikleri bu programlara katılmaya ve projelerde yer almaya teşvik konusunda katkıda bulunmalarının önemine bilhassa vurgu yaptı.

 



Güncelleme: 24/10/2020 / Hit: 7,504

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı