ENGLISH
  Güncelleme: 26/04/2018

5 No’lu Yenilikçilik Alt Komitesi Brüksel'de Toplandı

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında 2000 yılında kurulan 8 alt komiteden birisi olan 5 No’lu Yenilikçilik Alt Komitesinin 14. Tur Toplantısı 26 Nisan 2018 tarihinde Avrupa Komisyonu’nun ev sahipliğinde Brüksel’de gerçekleştirildi.

Yenilikçilik alt komitesinde bilim, araştırma, bilgi toplumu, medya, eğitim ve gençlik gibi önemli konular ele alındı.

11-12 Aralık 1999 tarihlerinde gerçekleşen Helsinki Zirvesi'nde Türkiye’nin aday ülke ilan edilmesinin ardından Ortaklık Konseyi kararı ile 2000 yılında kurulan 8 alt komite; AB müktesebatının analitik incelemesini gerçekleştirmek ve müzakere fasılları odaklı bir yaklaşımla uyum sürecini izlemek, değerlendirmek ve sektör uzmanları arasında bilgi akışını sağlamak hedefiyle çalışmalarını sürdürmekte. Alt komiteler Türkiye-AB ilişkilerinin kurumsallaşması bakımından çok önemli işlevsel platformlar olarak hizmet veriyor.

Avrupa Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikası üst düzey temsilcisi ile Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel’in eş başkanlık yaptığı Komite toplantısına Türkiye’yi temsilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, TRT, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu temsilcileri katıldı.

AB’den ise Avrupa Komisyonu “Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikası”, “Eğitim ve Kültür”, “Araştırma ve Yenilikçilik ile “İletişim Ağları, İçerik ve Teknoloji” Genel Müdürlüklerinin sektör temsilcileri katılım sağladı.

Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) katılım sürecinde bilim, araştırma, yenilik, eğitim, kültür, gençlik, spor, görsel-işitsel medya, bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarını kapsayan müzakere fasıllarına odaklanan 5 No’lu Yenilikçilik Alt Komitesi toplantısında ulusal mevzuatımızın ve politika stratejilerimizin AB müktesebatı ile uyumlaştırılması çalışmaları, kaydedilen gelişmeler ve önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler kapsamlı olarak ele alındı.

Koordinasyonu Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından sağlanan (1) Tarım ve Balıkçılık, (2) İç Pazar ve Rekabet, (3) Ticaret, Sanayi ve AKÇT Ürünleri, (4) Ekonomik ve Parasal Konular, Sermaye Hareketleri ve İstatistik, (5) Yenilikçilik, (6) Ulaştırma, Çevre ve Enerji (Trans-Avrupa Ağlarını da içermek üzere), (7) Bölgesel Kalkınma, İstihdam ve Sosyal Politika, (8) Gümrükler, Vergilendirme, Uyuşturucu Kaçakçılığı ve Kara Para Aklama olmak üzere toplam 8 Alt Komite bulunuyor.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 26/04/2018 / Hit: 14,185

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı