ENGLISH
  Güncelleme: 02/04/2017

AB Bakanı Ömer Çelik, Seyhan'da Halkla Buluşma Etkinliğinde Bir Konuşma Yaptı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde düzenlenen "Halkla Buluşma" etkinliğine katılarak bir konuşma yaptı.

AB Bakanı Ömer Çelik, burada yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek halk oylamasına çok az kaldığını, Adana'nın da "evet" kararını verdiğini söyledi. "Hayır" kampanyası yapanların çürük bir bina inşa etmeye çalıştığını dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, "Ekranlarda 'hayır' kampanyası yapan bazı siyasilerin henüz 18 maddelik bu değişikliği okumadan bu 'hayır' kampanyasını yaptıklarını gördünüz." diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, milli iradenin daha da kuvvetlenmesi için gündeme geldiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz diyoruz ki, bundan sonra koalisyonlar olmasın, milletimiz seçim bittikten sonra bir de hükümetin kurulmasını beklemesin. Herkesin işi-gücü var, bunun peşinde koşuyor. Herkes planlamasını yapıyor. İnşallah bu 'evet'lerinizle 16 Nisan'dan sonra 2 oy kullanacaksınız. Bir tanesi, TBMM'yi seçeceksiniz, diğeriyle hükümeti aynı anda seçeceksiniz. Artık o gün kullandığınız oyla birlikte, akşam saatlerinde sandıklar sayılıp da kimin kazandığı ortaya çıktığı an, hükümet otomatikman kurulmuş olacak. Bir daha mecliste hükümet kurma çalışmaları olmayacak."

- "Koalisyon dönemlerini geride bırakıyoruz"

AB Bakanı Ömer Çelik, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle koalisyonların geride kalacağını anlatarak, şöyle konuştu:

"Milletin mührü sandığa ne kadar kuvvetli vurulursa Türkiye'nin gücü de o kadar büyük olur. Dolayısıyla, yüzde 10'la, yüzde 20'yle, yüzde 30'la 3-4 partinin hükümet kurduğu koalisyon dönemlerini geride bırakıyoruz. Artık hükümet kurmak için yüzde 50'den fazlası gerecek. Yani, milletin mührünün daha da kuvvetlendiği bir döneme gireceğiz. Milletin yetkisinin daha da kuvvetlendiği döneme gireceğiz."

Yaklaşık 15 yıldır Türkiye'de istikrar sürdüğü için koalisyon olmayacağının düşünüldüğünü ancak 7 Haziran'da bu tehlikenin geçmediğinin görüldüğünü ifade eden AB Bakanı Ömer Çelik, 15 Temmuz'da gerçekleşen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) girişimiyle de Türkiye'de darbe tehlikesinin ortadan kalkamadığının görüldüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanlığı hükumet sistemiyle bu tehlikelerin önüne geçileceğinin altını çizen AB Bakanı Ömer Çelik, rejim değişikliği tartışmalarıyla ilgili şunları kaydetti:

"27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat bir rejim değişikliğiydi. Bütün bu rejim değişikliklerine kimlerin, hangi çevrelerin destek verdiği biliniyor. Bugün rejimin teminatı halktır, milli iradedir, cumhurun kendisidir. Cumhuriyeti koruyan cumhurdur, 15 Temmuz gecesinde de bunu gördük. Dolayısıyla rejim değişikliğinden bahsedenler, bu sistem değişikliğine iftira atanlar, rejimi en çok istismar edenlerdir, rejime en çok zarar verenlerdir. Halk güçlenirse rejim de, cumhuriyet de güçlenir, milli irade güçlenirse Türkiye Cumhuriyeti güçlü olur."

 Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 02/04/2017 / Hit: 7,086

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı