ENGLISH
  Güncelleme: 11/12/2017

AB Bakanı Ömer Çelik Birleşik Krallık Avrupa Bakanı Sir Alan Duncan ile Görüştü

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Sir Alan Duncan ile Ankara’da bir araya geldi.

Çalışma yemeğinde gerçekleşen görüşmede Türkiye-Birleşik Krallık ikili ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri, Brexit kararı sonrası Birleşik Krallık ve AB’de meydana gelen gelişmeler, Kıbrıs meselesi, düzensiz göç, terörle mücadelede işbirliği ele alındı.

AB Bakanı Ömer Çelik, konuk Bakanla ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında Almanya Başbakanı Merkel'in Gümrük Birliği ile ilgili sözlerini değerlendiren AB Bakanı Ömer Çelik, şunları kaydetti:

"Bu talihsiz bir açıklama. Şunun altını çizmek gerekir: AB kurumlarına, AB süreçlerine herhangi bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB'de nasıl karar alınacağı, kurumların nasıl çalıştığı ilkelerle belirlenmiştir. Prosedür bellidir. Maalesef bu tip durumlar son derece sakıncalı. AB'nin kredibilitesine dönük de zaaf oluşturacak birtakım açıklamalar anlamına geliyor." 

- "AB kurumları ilkelere göre hareket etmeli"

AB'de kimin güç sahibi, kimin patron olduğu yönündeki tartışmalarla birliği zayıflatmaya yönelik tartışmalara bu şekilde koz vermemek gerektiğini belirten Bakan Ömer Çelik, "AB kurumları ilkelere göre hareket etmelidir, prosedürleri ilkeli şekilde sürdürmelidir." diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye, AB içindeki çeşitli ülkelerle ikili sorunlar yaşayabilir. Bu ikili sorunların Türkiye-AB sorunu haline getirilmemesi gerekir. Eğer öyle olursa AB bir siyasi birlik olmaktan çıkar, bir federal birlik olur. Her halükarda bu ülkeler arasında haklı ya da haksız olsa da bir iş birliği söz konusu olacaksa o zaman bu, meseleyi başka bir meseleye dönüştürür, birliğin genetiğinde değişime, dönüşüme yol açar, son derece zararlı olur.

Bu mesele Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yükselen gerilimle ilgili bir meseledir. Almanya'nın bunu bir AB meselesi haline getirmesine AB kurumlarının izin vermemesi gerekir. O zaman Avrupa Komisyonu, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosunun yerine birtakım güçlü AB ülkelerinin başbakanları ya da hükümetleri karar almış olur ki bu da AB'nin temel mekanizmalarına aykırı bir durum ortaya çıkarır."

İngiliz Bakan Duncan'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, "15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Türkiye'ye destek veren tek siyasetçi. O günden beri de sürekli olarak irtibatımız var. Yaklaşık olarak kendisinin Türkiye'ye 5. ziyareti. Bu dönemde bize verdiği desteğe çok teşekkür ediyorum." dedi.

Türkiye ve İngiltere'nin iş birliği kapasitesinin ve giderek yükselen ilişkisinin olduğunu vurgulayan Bakan Ömer Çelik, "Birleşik Krallık geçen sene yaşadığımız o hain darbe girişiminden bu yana çok yüksek bir şekilde Türk demokrasisine, cumhurbaşkanlığı makamına, seçilmiş hükümete, demokratik kurumlara güçlü destek veriyor. Çeşitli alanlardaki iş birliğimiz bu demokratik dayanışma temelinde devam ediyor." diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ve İngiltere'nin iki güçlü Avrupa ülkesi olduğunu, Türkiye'nin AB üyesi olmamasının ya da İngiltere'nin Brexit sürecinin Avrupalı olmamak anlamına gelmediğini belirtti.

İki ülkenin Kıbrıs konusunda da yakın temasta olduğunu ifade eden AB Bakanı Ömer Çelik, yürütülen müzakerelerde Türk tarafının olumlu yaklaşımına rağmen çözüme ulaşılamadığını kaydetti. Bakan Ömer Çelik, süreçte kapsamlı müzakerelerin sona erdiğini, müzakerelerin herhangi bir şekilde dondurulmuş ya da askıya alınmış olmadığını söyledi.

AB Bakanı Ömer Çelik, basın toplantısının ardından Duncan ile Kıbrıs, terör ve nefret suçlarıyla mücadele konularını ele alacaklarını, kendisinin de eylül ayında İngiltere'yi ziyaret edeceğini söyledi.

- Almanya'ya "Adil Öksüz" notası

Bakan Ömer Çelik, Türkiye ve Almanya ilişkilerinin, Türkiye'nin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi Adil Öksüz'ün Almanya'da görüldüğü haberleri üzerine Almanya'ya nota vermesi nedeniyle mi gerildiği yönündeki soruya, bunun gelinen son nokta olduğunu, referandum sürecinde kendi arkadaşlarının da Avrupa'daki Türkler ile buluşturulmadığını ve daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferansla bağlanmasının engellendiğini hatırlatarak buna karşın Kandil'deki terör örgütü başının konferansla katılabildiği yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanın Almanya'ya terör örgütleriyle ilgili binlerce dosya verdiğinin altını çizen AB Bakanı Ömer Çelik, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ'nün ileri gelenlerinin Almanya'da saklandığının çok açık olduğunu bildirdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, "Adil Öksüz meselesi çok açık. Biz Almanya ile dost bir ülkeyiz, müttefikiz. Tarihsel bir derinliğe sahip ilişkilerimiz. Tarihsel derinliğe ve bugünkü iş birliğimizin kapasitesine uygun bir tavır bekliyoruz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz." ifadesini kullandı. Bakan Ömer Çelik, insanların öldürülmesinde sorumluluğu olan ve Türk güvenlik makamlarınca aranan birinin, bir dost tarafından himaye ediliyor olmasının son derece üzücü ve yadırgatıcı olduğunun altını çizdi.

"Hükümeti temsil eden bir sözcüye soruldu. 'Adil Öksüz Almanya'da mı' diye. Söylediği şudur: 'Ben bunu teyit edemem. Yalanlayamam da doğrulayamam da.' Bunun diplomaside ne manaya geldiğini biliyoruz. Hiçbir demokratik devlet, hiçbir meşru devlet herhangi bir teröristi barındırmamalıdır." diyen AB Bakanı Ömer Çelik, bu durumda müttefiklikten bahsedilemeyeceğini belirtti. Bakan Ömer Çelik, Türkiye'ye karşı katliam girişimi yapıldığını söyleyerek müttefiklerden sadece DEAŞ'a karşı değil PKK ve FETÖ gibi diğer terör örgütlerine karşı da mücadele etmesini istedi.

- Gümrük Birliği'nin güncellenmesi

AB Bakanı Ömer Çelik, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusuna ilişkin de "Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz bir şey değil. Esasında bu talep, kendi etki analizleri etrafında AB tarafından geldi. Bu meseleye de şu şekilde yaklaşıyoruz; bu bir 'kazan - kazan' meselesidir ve ticaretle ilgili bir meseledir. Serbest ticaretin artırılmasıyla ilgili bir meseledir." dedi.

AB tarafından yayınlanan etki analiz raporlarına bakıldığında Gümrük Birliği'nin güncellenmesinden hem AB'nin hem de Türkiye'nin fayda göreceğinin açık olduğunu vurgulayan AB Bakanı Ömer Çelik, "Sanki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, Türkiye'ye bir ödülmüş ya da bir lütufmuş gibi davranılıyor. Bu son derece yanlıştır. Altını çizerek söylüyorum, hiç acelemiz yok. Bu konuda tek taraflı bir iştahımız da yok." diye konuştu. 

İngiltere'nin yüksek tirajlı gazetelerinden The Sun'ın eski siyaset editörü Trevor Kavanagh'ın köşe yazısında kullandığı "Müslüman sorunu" ifadesini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine AB Bakanı Ömer Çelik, "Uzun zamandır söylüyorum, Avrupa'daki İslamofobik, İslam düşmanı ve İslam karşıtı kesimlerin hepsi aynı zamanda antisemitiktir. Aynı zamanda göçmen düşmanıdır, aynı zamanda AB değerlerine düşmandırlar." dedi.

AB Bakanı Ömer Çelik, "Bu son olay da The Sun gazetesinde çıkan makale de bir şekilde antisemitik ve İslamofobik bir zihniyetin yazdığı bir makaledir. O makalede hem Holokost'u destekliyor, soykırımda yapılan katliamları, Musevilerin katledilmesini destekliyor, aynı sorunun, aynı yöntemin Müslümanlara da uygulanmasını söylüyor. Fakat bu zihniyete karşı en güzel cevabı Londra, Birleşik Krallık halkı verdi. Çok güçlü bir tepki gösterdi." dedi.

Yayımladıkları açık mektupla bu makaleyi eleştiren İngiliz milletvekillerini işaret eden AB Bakanı Ömer Çelik, "Buna imza atan 107 parlamenter var. Hepsini tek tek tebrik ediyoruz, İngiltere Parlamentosunda. Muhafazakar Partiden, İşçi Partisinden, diğer partilerden. Bu, görmek istediğimiz bir tablodur. Bu, çok gurur verici ve doğru mücadeleyi gösteren bir tablodur. O milletvekillerinin hepsini tebrik ediyorum. Hepsine de tek tek teşekkür mektubu yazacağım." ifadesini kullandı.

Bu makaleye Yahudi ve Müslüman kuruluşların ortak tepki verdiğini dikkati çeken AB Bakanı Ömer Çelik, "Doğru tablo budur. Dünyanın her tarafındaki havraları, kiliseleri ve camileri korumak hepimizin boynunun borcudur." diye konuştu.

"Bu çok çirkin bir yazıydı, son derece vahşi bir yaklaşımdı." diyen Bakan Ömer Çelik, bu makaleye Müslüman ve Yahudi kuruluşların birlikte tepki vermesinin, İngiliz Parlamentosunun ve halkının güçlü tepkisinin nasıl bir dayanışma içinde olunması gerektiğini açık bir şekilde gösterdiğini belirtti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Sir Alan Duncan'ın Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabulüne de rafakaten katıldı.

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 11/12/2017 / Hit: 4,578

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı