ENGLISH
  Güncelleme: 11/12/2017

AB Bakanı Ömer Çelik TRT Haber'de Gündemi Değerlendirdi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

AB Bakanı Ömer Çelik, Almanya'nın, Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi çalışmalarının askıya alınmasını ve Türkiye'ye katılım öncesi fonların dondurulmasını istediğine ilişkin iddiaların sorulması üzerine, Almanya'nın önemli bir müttefik ülke olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü olmasının arzu edilmediğini söyledi.

Türkiye ile Almanya'nın Avrupa içindeki dayanışmasının hem iki ülke hem de dünya için oldukça önemli olduğunu ifade eden AB Bakanı Ömer Çelik, iki ülke arasındaki ilişkilerde bir kısır döngünün süre geldiğini dile getirdi. AB Bakanı Ömer Çelik, "Bunun en temel sebebi, çok uzun zamandır PKK konusunda verdiğimiz dosyaların, Türkiye'ye dönük olarak tehditlerin bertaraf edilmesi konusunda beklediğimiz hassasiyetlerin yerine getirilmemesi var. Son olarak da Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının Almanya tarafından aktif biçimde korunması ve bunlarla ilgili olarak Türkiye'nin girişimlerine olumlu yanıt verilmemesi söz konusu oldu." diye konuştu. 

Avrupa'daki göçmen ve İslam karşıtlığının Almanya'nın iç siyasetini de esir aldığını belirten AB Bakanı Ömer Çelik, bu karşıtlığın merkezine Türkiye'nin konulduğunu ve Türkiye'ye karşı tansiyonun yükseltilmeye çalışıldığını bildirdi. 

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'de Alman vatandaşlarının tutuklandığı iddialarına ilişkin, "Herhangi bir şekilde Almanya vatandaşlarına dönük olarak yapılan bir şey yok ama burada hangi örgüt ya da dernekten olursa olsun, FETÖ ya da PKK terör örgütü gibi örgütlere müdahil olan, onlarla iş birliği içinde gözükenlere karşı tabii ki adım atılıyor." dedi.

'Türkiye AB'ye girmesin' söyleminden 'Türkiye-AB ilişkileri kesilsin' söylemine doğru bir gidişatın gözlemlendiğine işaret eden AB Bakanı Ömer Çelik, "Yapısal olarak baktığımızda Gümrük Birliği meselesi Türkiye'nin tek taraflı bir talebi değil. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin, modernize edilmesinin bir siyasi koz olarak kullanılması AB'nin çıkarlarına da aykırı." ifadesini kullandı.

AB Bakanı Ömer Çelik, ticaretle ilgili teknik konuların siyasi mücadelenin bir parçası haline getirilmesinin Avrupa için kötü bir durum olduğunu vurgulayarak, "Şu anda Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gibi başarılara Avrupa'nın ihtiyacı var." diye konuştu. 

Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinin tek taraflı bir talep olmadığını, iki tarafın da işine yarayacağını söyleyen Bakan Ömer Çelik, "(Biz Türkiye'nin güncellemeyle ilgili taleplerine olumlu yanıt vermeyiz.) demek aslında kendi kendilerinin taleplerine 'olumlu yanıt vermeyiz' demek anlamına gelir. " dedi.

- "Türkiye güçlü bir Avrupa devletidir"

AB ile Türkiye arasında yapısal ilişkiler olduğunu dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, "Biz Avrupa'ya dışarıdan konuşan bir ülke değiliz. Biz Avrupa'nın baştan beri bir parçasıyız. Güçlü bir Avrupa devletiyiz." değerlendirmesinde bulundu.

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerin sadece Ankara ve İstanbul'un meselesi olmadığını, Anadolu'nun en ücra köşe ve ilçelerinin de meselesi olduğunu belirtti. 

Bakan Ömer Çelik, "Avrupa meselesi bizim dışımızda bir mesele değil. Geleceğimiz ortak, çıkarlarımız ortak. Dolayısıyla Avrupa'da bir güvenliksizlik durumu olması demek, AB'nin dağılması demek, bizim milli çıkarlarımıza zarar verir. Ticari olarak zarar verir, oradaki, Avrupa'daki Türk varlığını, Müslüman varlığını, soydaş varlığını, ırkçılara ve faşistlere terk edemeyiz." diye konuştu.

- "Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin esasını katılım müzakereleri oluşturuyor"

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ile AB arasında 23'üncü (yargı ve temel haklar) ve 24'üncü fasılların (adalet, özgürlük ve güvenlik) açılmasının önemine işaret ederek, şunları söyledi:

"Deniliyor ki 'fasılların açılmasına uygun bir ortam yok.' Şimdi bu saçma sapan bir şey. AB'nin sorun çözmek için ürettiği mekanizma fasıl açmak. Biz fasıl kapatmaktan bahsetmiyoruz. Fasıl açacağız, oturup konuşacağız. Şikayet ettiğin bir konu varsa onu konuşmanın bir yolunu bulacaksın."  

Türkiyesiz bir Avrupa güvenliğinin bugüne kadar olmadığına, bundan sonra da olamayacağına dikkati çeken AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin esasının katılım müzakereleri olduğunu ve Türkiye için AB üyeliğinin stratejik bir hedef durumunda bulunduğunu ifade etti. 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin seyrini değerlendirmek üzere liderler zirvesi yapılması gerektiğini belirterek, "Şu anda üzerinde çalışılıyor. Onlar da kabul ettiler. Biz bu yıl sonuna yetişsin istiyoruz. Avrupa'da olabilir büyük ihtimalle ama o problem değil, önemli olan içerik ve somut çıktı üretebilmek." diye konuştu. 

Bakan Ömer Çelik, Türkiye'deki kimlik tartışmalarına ilişkin, "İç enerjimizi tüketen en önemli problem kimlik farklılıklarımızı, kimlik sorunları ve çatışmalarına dönüştürüyoruz. Yönetilebilir düzeyde tutmuyoruz." ifadesini kullandı. 

Türkiye'de kimlik tartışmalarının daha çok kadınların kılık, kıyafeti üzerinden yapıldığını söyleyen AB Bakanı Ömer Çelik, insanların hayat tarzı konusunda bir yarış içine girilmemesi gerektiğini dile getirdi. Bakan Ömer Çelik, "Son zamanlarda kılık, kıyafetinden dolayı kadınlara yönelik yapılan bu saldırıları çok masum bulmuyorum. Sistematik bir hale getirilmeye çalışılıyor. " dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına da değinen AB Bakanı Ömer Çelik, görevine devam eden ve yeni başlayanlara başarılar diledi. Bakan Ömer Çelik, şunları kaydetti:

"Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin Mehmetçik sıfatına yakışmayanlardan arındırılması, kendi milletine silah çekecek kadar gözü dönmüş katillerin orduya bu derece sızmış olması karşısında bir değerlendirme yapılması, bunların tekrarlanmaması ve en ufak düzeyde bile bunlara artık tahammül gösterilmeyecek kurumsal tedbirlerin alınması çok önemli. Önümüzdeki dönem de bu açıdan önemli." 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 11/12/2017 / Hit: 7,438

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı